Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Gezondheid 26 oktober 2018

Gruwel je stiekem een beetje van seks? Je bent niet de enige, volgens onderzoek

Everybody loves sex. Toch? Het maakt ons gelukkiger, gezonder en verbetert ook nog eens ons geheugen. Maar toch is er ook een kans dat je de gedachte aan kinky taferelen ook een beetje onsmakelijk vindt. En al die bacteriën die je uitwisselt met een tongzoen… Bah. Gelukkig ben je niet de enige.

Dat ontdekten wetenschappers uit Londen, die onderzoek tegen naar dingen die we vies vinden vanuit hygiënisch oogpunt. De legden ruim 2500 mensen, tientallen hypothetische situaties voor, waaronder luisteren naar iemands nies of simpele infecties. Deelnemers moesten aangeven hoe vies ze dat vonden.

LEES OOK: Waarom kaarsjes op een verjaardagstaart uitblazen eigenlijk écht heel vies is

Daaruit kwamen zes typen van afkeer: voor atypische verschijningen, letsels en verwondingen, slechte hygiëne, rottend eten, dieren en – juist – seks.

Evolutionaire reden voor gruwelen van seks

Dat heeft trouwens een puur evolutionaire reden: seks verhoogt de kans op ziektes, en ziektes willen vermijden omdat we daar zwakker van worden – terwijl we juist moeten overleven. Intuïtief weten we wat slecht voor ons is en we dus moeten vermijden. Want eerlijk is eerlijk, soa’s maken je leven nou niet bepaald beter.

Eerder was al bekend dat walging goed voor ons kan zijn, maar nu pas wordt duidelijk dat die ook ingedeeld is in meerdere categorieën. Ook blijkt dat sociale normen er een invloed op hebben. Door het taboe op seks, accepteren we het mogelijk minder.

LEES OOK: Waarom een ‘goede relatie’ dodelijk is voor je seksleven

Natuurlijk heeft de één deze gevoelens meer dan de ander, maar waarschijnlijk zijn we allemaal een beetje geëvolueerd tot mensen die seks gewoon een beetje, tja, vies vinden. Vrouwen herkennen zich hier overigens meer in dan mannen, net als in de afkeer voor andere dingen. Tja, we zijn dan wel strong independent women, maar stiekem blijven we toch een beetje mietjes.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Business Insider

Reageer op artikel:
Gruwel je stiekem een beetje van seks? Je bent niet de enige, volgens onderzoek
Sluiten