Marlies Jansen
Marlies Jansen Eropuit 20 aug 2016
Leestijd: 4 minuten

Gruwel je van kamperen?

Vind je kamperen maar primitief en associeer je het met zand en mieren in je bed? Deze plekjes zijn zo tof, dat zelfs de grootste kampeerhater hier wil vertoeven. Ja, ook JIJ! Dus doe je kinderen een lol en probeer het eens een weekendje, adviseert Marlies van Bijzondere Camping.

Maar waarom zou je, vraag je je af. Nou, nergens ontspan je je zó goed als buiten. In de natuur, of op idyllische plekjes tussen boomgaarden en frambozenstruiken, waar je ’s avonds geniet van de warmte en gezelligheid van een kampvuurtje. Het is slow living wat de klok slaat. En nergens vermaken je kinderen zich beter dan daar. Ze gaan op avontuur, bouwen hutten, kunnen geitjes knuffelen, verse eieren rapen, bootje varen en spelen op het erf. Daar komt geen beeldschermpje aan te pas.

Dus wat zijn precies je bezwaren? Zoals op ieder potje een dekseltje past, is er ook voor iedereen een toffe, geschikte camping. Bovendien is het de vraag of jouw ideeën over kamperen wel overeenkomen met de realiteit:

Met je wc-rol over de camping en 40 minuten wachten voor de douche?

Niet nodig bij bijvoorbeeld Kimaro Farmhouse in de Franse Bourgogne. Hier heb je namelijk je eigen sanitair in een van de luxe safaritenten. Wat zeg ik? Je hebt er zelfs een bad op pootjes! Niet alleen voor een goede opfrisbeurt, maar het is ook romantisch. En dan heb je ook nog eens een hemelbed, een fijne keuken en elektriciteit. Geen primitieve toestanden dus, terwijl je wél datgene wat kamperen zo fijn maakt ervaart: rust, ruimte, vrijheid en natuur.

Slapeloze nachten wegens dat harde luchtbed?

We weten zeker: het bed dat bij Aan het Diepje op je wacht, ligt bijkans nog lekkerder dan je eigen bed thuis. Ik bedoel: heerlijke tweepersoonsbedden en een bedstee! Wat zul jij hier lekker slapen na een dag in de Friese buitenlucht. Het romantische bed in een knusse yurt (mét houtkachel!) van Camping ’t Buitenland is trouwens ook een aanrader!

Verschrikkelijk, zo’n veld vol glurende en luidruchtige buren

We horen het al, jij bent nog nooit bij paradijsjes zoals charmecamping Op Fietse (max 25 plaatsen), Het Goeie Leven (autovrij, aan de bosrand) of ‘d Olde Kamp (aan de rand van natuurgebied Dwingelerveld) geweest. Buren heb je amper op deze kleinschalige campings en als je ze al hebt kunnen ze echt niet in je pannen gluren. Zo ruim zijn de plaatsen, en bij ‘d Olde Kamp heb je zelfs je eigen privéveldje.

Kamperen is een complete volksverhuizing…

…want je moet je stoelen, pannen, bestek en zelfs je bed meeslepen op reis. Maar dat is dus zo heerlijk aan glamping: dan wacht er een compleet ingerichte tent op je. Met een koelkast, bestek, glazen, loungesets en zelfs een hangmat op je veranda. Je hoeft je dus niet al weken van tevoren druk te maken over lege butagasjes, het vervangen van poreuze tentelastieken en de angst een kurkentrekker te vergeten. Gewoon kleren, tandenborstel en je goede humeur mee en klaar ben je. Op naar een luxe lodgetent bij Erfgoed Bossem of naar Kampari, waar je bed al is opgemaakt en er handdoeken en zelfs een badjas voor je klaar liggen – voor als je onder je regendouche vandaan komt.

En dan zit je nog in zo’n benauwd nylontentje of oerdegelijk ding ook!

Oei, tijd om je bij te spijkeren over kamperen anno 2016. De variatie in kampeeronderkomens is namelijk uitermate blijmakend. Wat denk je van een tipi op Camping de la Semois, gelegen aan een riviertje in de Belgische Ardennen? Een oergezellige retro caravan bij Camping Molenbroek? Of een authentieke Mongoolse Yurt op Texel? En dat is nog lang niet alles in het hedendaagse ‘assortiment’. Zo vind je superhippe, ronde Belltenten op Landgoed Buiten, en heb je bij Bij Ons in Groesbeek volstrekt unieke onderkomens als de Veldkamer en de Dome.

Wat denk je, durf je de stap een keer te wagen? Iets voor volgend jaar misschien?

Vorige keer gemist? Lees hier de laatste tips van Marlies: zo doe je ook -of juist- in je vakantie relaxt aan yoga>

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Gruwel je van kamperen?
Sluiten