Kinderen die gym op school leuk vinden, zijn later sportiever en sporten meer

Kan jouw kind niet wachten tot er weer gym op school is en komt hij altijd met een voldaan rood hoofd terug? Dan heb je het goed getroffen. Kinderen die van gym houden zijn namelijk op latere leeftijd stukken sportiever! 

Gym op school en de lange termijn

Uit een onderzoek van de Kennisbank Sport en Bewegen is gebleken dat als kinderen op jonge leeftijd al fysiek actief zijn, ze dat op latere leeftijd ook zullen zijn. Gym op school is niet in het leven geroepen zodat de kinderen hun energie kwijt kunnen, maar dus ook om hun plezier in sport te bevorderen. Er is nog maar weinig bekend over wat bewegingsonderwijs op latere leeftijd teweeg brengt. Toch is er in Canada een onderzoek gedaan waarin specifiek werd gekeken naar de effecten van bewegingsonderwijs op de lange termijn. En wat bleek: de vrouwen uit de onderzochte groep deden twintig jaar later vaker drie keer per week aan sport.

LEES OOK: Waarom je kleuters al op een teamsport zou moeten doen (ook al lijkt het vroeg)

Motoriek

Gym is goed voor je kind, omdat het zijn motoriek verbetert. Als je motoriek goed ontwikkeld is, heb je veel meer plezier in het sporten en pak je de sport sneller op. 57% van de onderzochte volwassenen hebben een heel positief beeld van de vroegere gymlessen op school. Zij zijn hierdoor het plezier gaan inzien in het actief bezig zijn. Tegenwoordig zijn er op sommige scholen de zogeheten sportklassen in het leven geroepen voor kinderen die extra uitdaging willen. Voor hen is het plezier in de extra sportlessen dus nog voordeliger voor later!

Plezier is het belangrijkst

Uit het onderzoek bleek dat vrouwen die gym vroeger heel leuk vonden, nu veel aan het sporten zijn. Voor de mannen had een negatieve ervaring met schoolgym duidelijk effect, want zij sporten nu juist minder. Check dus even bij je kind hoe hij de gymlessen op school ervaart. Volgens het onderzoek is het echt niet alleen van belang voor later. Als kinderen nu met veel plezier naar de gymles gaan, voelen ze zich in het dagelijks leven ook veel vrijer.

LEES OOK: Kinderen die in oktober geboren zijn, leven langer en zijn beter in sport

Mulier instituut

Reageer op artikel:
Kinderen die gym op school leuk vinden, zijn later sportiever en sporten meer
Sluiten