Sterre Touw
Sterre Touw Gezondheid 6 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom iedere vrouw minimaal één keer per jaar naar de gynaecoloog zou moeten gaan

Deze maand werd er extra veel aandacht besteed aan baarmoederhalskanker, want januari is in Amerika de maand van Cervical Cancer Awareness. Een ziekte die veel bij vrouwen voorkomt, maar we liever niet te lang bij stilstaan. Toch kan voor veel vrouwen een halfjaarlijks bezoek aan de gynaecoloog geen kwaad.

Uit onderzoek van de Foundation for Women’s Cancer en Genentech bleek dat wij vrouwen nogal laks zijn als het gaat om onze gezondheid. Meer dan één derde van de duizend deelnemende vrouwen gaf aan dit jaar niet van plan te zijn om naar de gynaecoloog te gaan voor een check. En dat is verontrustend.

LEES OOK:  Interview: Tania had baarmoederhalskanker tijdens haar zwangerschap: ‘Mijn kindje aborteren, dat wilde ik niet’

Geen tijd voor de gynaecoloog

Een bezoekje aan de gyn is niet prettig, nee. Met je benen wijd voor een uitgebreid inwendig onderzoek is nou eenmaal niet je meest favoriete bezigheid. Uit het onderzoek bleek dit niet de enige factor te zijn waarom we massaal het bezoek uitstellen. Vrouwen zetten namelijk hun eigen gezondheid niet bovenaan op de prioriteitenlijst, daar staan namelijk partner en kinderen. Daarnaast is het opvallend dat we voor bezoekjes aan de kapper, de tandarts en de huisarts wél tijd maken.

Halfjaarlijks bezoek

Toch is het belangrijk om het halfjaarlijkse bezoek aan de gynaecoloog in je agenda te zetten. Op die manier verlaag je de kans op baarmoederhalskanker. Volgens de American Cancer Society werden er bijna dertien duizend nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker geconstateerd in 2015. Deze vorm van kanker komt voort uit een virus (HPV) dat bij iedereen die seksueel actief is, voorkomt.

LEES OOK: Goed nieuws! Dit is waarom één keer sporten al hartstikke goed is

Geen zorgen

Gelukkig is baarmoederhalskanker een vorm van kanker die niet snel groeit en kunnen de kwaadaardige cellen snel worden verwijderd voordat ze uitgroeien tot kankercellen. Daarom is het belangrijk om regelmatig een bezoekje aan de gynaecoloog te plannen, zodat je er op tijd bij bent. Better safe than sorry, zeggen ze ook wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is waarom iedere vrouw minimaal één keer per jaar naar de gynaecoloog zou moeten gaan
Sluiten