Redactie
Redactie Kids 25 mrt 2016

Ha! 11 tips om de creativiteit van je kind te stimuleren

Het ene kind is een heuse Mozart, de ander knutselt de mooiste kunstwerkjes en weer een ander heeft nog een zetje nodig. 11 tips om de creativiteit van je kind, en misschien zelfs van jezelf, te stimuleren.

[STAP stap=”1″]

Help je kind

Kijk welke lessen en cursussen worden gegeven in de buurt en waar je materialen kunt kopen of huren. Kartonnen dozen, wc-rollen en ander recycle-materiaal zijn gratis en superleuk om een fort van te bouwen!

[STAP stap=”2″]

Proberen

Uitproberen is leren (en weten). Het is logisch dat je kind nog niet gelijk weet wat hij/zij leuk vindt, daarom is het belangrijk om diverse dingen uit te proberen.

[STAP stap=”3″]

Wees actief

Speel een actieve en betrokken rol, want dit kan de interesse van je kind vergroten. Bovendien zoeken ze op school vaak genoeg hulpouders. (Ja ja, handen uit de mouwen!)

[STAP stap=”4″]

Betrek andere kinderen erbij

Soms is het lastig voor je kind om in zijn eentje een activiteit te ondernemen. Vraag daarom andere kinderen mee, zodat ze samen op les kunnen. Bonus: scheelt jou ook weer halen en brengen.

[STAP stap=”5″]

Ga op pad

Onderneem activiteiten met je kind of met het hele gezin. Ga bijvoorbeeld kikkervisjes vangen of bezoek een museum. Niet onbelangrijk: vraag naar de mening van je kind. Wat vindt hij/zij ervan?

[STAP stap=”6″]

Toon interesse

Naast interesse tonen is het vooral belangrijk dat je je kind complimenten geeft. Komt-ie thuis met een kunstwerkje, bekijk het dan aandachtig. Kies een mooie plek uit om het neer te zetten.

[STAP stap=”7″]

Leer je kind omgaan met materialen

Leer je kind hoe hij/zij om moet gaan met zijn instrument, kostuum, dansschoenen of materialen. Denk hierbij aan oppoetsen, schoonmaken en opruimen.

[STAP stap=”8″]

Blijf stimuleren

Stimuleren ja, dus niet pushen! Iedereen heeft wel eens een periode waarin het wat minder gaat, zo ook je kind. Geef juist op die momenten extra aandacht. Luister bijvoorbeeld samen muziek of bekijk eerder gemaakte kunstwerkjes.

[STAP stap=”9″]

Laat je kind vrij

Hoe vrijer, hoe creatiever. Wees dus niet te oordelend en stuur je kind niet in bepaalde richtingen.

[STAP stap=”10″]

Breng structuur aan

Maak tijd en ruimte om bezig te zijn met de activiteit. Stel een tijdstip vast of maak een schema. Zo ziet je kind ook welke uren hij niet hoeft te oefenen, dat houdt het leuk!

[STAP stap=”11″]

Ga naar uitvoeringen

Bezoek de optredens van je kind en neem familie mee. Wees positief en geef geen kritiek, want dat is niet jouw taak.

Heb jij nog handige tips? Laat het ons weten op Facebook.

O en over je eigen creativiteit gesproken, psycholoog Preston Ni geeft tips : Laat je creativiteit de vrije loop >

Reageer op artikel:
Ha! 11 tips om de creativiteit van je kind te stimuleren
Sluiten