Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 22 mei 2017

Ha! Dit is waarom een slecht humeur op z’n tijd goed is voor je hersenen

Zonder pieken zijn er geen dalen, en dat geldt ook zeker voor je humeur. Hoe vervelend het soms voor de mensen om je heen is, je mag af en toe best eens even lekker zitten sacherijnen. Uit een nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat het een goede uitwerking op je gezondheid heeft als je af en toe eens even lekker toegeeft aan een slecht humeur.

Zo ongeveer eens per maand voel ik ‘m, de bui. Dan is alles teveel, heb ik nergens zin in en zet ik mezelf het liefst de hele dag voor de televisie met een lekkere serie en een reep chocola. Of twee. Negen van de tien keer heeft zo’n bui geen enkele aanwijsbare reden, en vind ik dan ook van mezelf dat ik even lekker normaal moet doen.

Lekker toegeven

Helaas is het spectrum van negatieve gevoelens een stuk breder dan het van de positieve. Maar misschien is dat wel helemaal niet zo helaas, want nu stellen onderzoekers van de universiteit van South-Wales dat je juist lekker moet toegeven aan een sacherijnige bui, omdat het je een stuk alerter maakt en je geheugen sterker maakt. Negatieve emoties zoals droevigheid, angst, schaamte of wanhoop zorgen ervoor dat je lichaam in opperste staat van paraatheid wordt gebracht.

LEES OOK: 6 typische mannendingen waar vrouwen net zo emotioneel van kunnen worden

Juist omarmen

Een humeurige bui wordt vandaag de dag vaak gezien als iets negatiefs en iets waar je snel weer vanaf moet. Vroeger waren er een aantal filosofen uit het stoïcisme die vonden dat je imperfecties, angsten en spijt juist moest omarmen om er sterker van te worden. Gaandeweg zijn er steeds meer onderzoeken die menselijke gevoelens en emoties hebben onderzocht, en daaruit blijkt steeds dat onze negatieve emoties ons beschermen. Daarnaast is het ook een signaal naar andere mensen toe, zodat ze je te hulp schieten.

Voor een van de onderzoeken werd aan twee groepen mensen gevraagd wat ze zojuist gezien hadden in een voor het onderzoek beschikbaar gestelde winkel. De humeurige mensen wisten veel beter in kaart te brengen hoe de winkel eruit zag dan de mensen in een blije bui.

Objectiever oordeel

Naast een beter geheugen zorgt een bad mood er ook voor dat je objectiever naar situaties kijkt. Onderzoekers hebben uitspraken van verschillende rechtszaken bekeken, en de rechters die een slecht humeur hadden hebben een redelijkere straf uitgedeeld dan rechters die geen last hadden van een slecht humeur. Ook zijn we beter in staat om een moeilijke taak uit te voeren als we sacherijnig zijn. Dit komt doordat je hersenen een stuk actiever zijn en daardoor beter kunnen focussen.

Lekker laten gaan de volgende keer dat je je humeurig voelt dus. En ga vooral een moeilijk taakje doen, grote kans dat je ‘m beter afrond dan wanneer je je happy de peppy voelt 😉

Oh jee, zo veel invloed heeft papa’s slechte humeur op je kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

newsroom

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ha! Dit is waarom een slecht humeur op z’n tijd goed is voor je hersenen
Sluiten