Eva Dusch
Eva Dusch Kids 14 sep 2015

Ha! Dus jij denkt die discussie echt te gaan winnen van je peuter…

Een discussie aangaan met je eigenwijze peuter is vaak een onbegonnen zaak. Wij moeders weten wat werkt, niet werkt, maar soms ben je het spoor even bijster. Daarom hierbij tien stappen om die discussie te winnen, of nog beter: gelijk af te kappen.

Oké, soms kan een discussie uitlopen in een lachbui(terwijl je eigenlijk boos hoort te zijn). Maar in de meeste gevallen zul je andere middelen moeten inschakelen en hou je kop erbij…

1. Wil je dit echt gaan doen?

Niet om je af te vallen, maar als je al moet googlen naar dit onderwerp weet je dan wel zeker dat je dit aan wilt gaan? Want er was overduidelijk twijfel en het moment om het aan te pakken is nu al voorbij. Maar lees vooral verder, want dit soort momenten zullen nog vaak voorbij komen.

2. Kijk in de spiegel

Kijk even naar dat gezicht in de spiegel? Zie je die rode, waterige ogen? De uitgelopen mascara? Die jij-haalt-het-bloed-onder-mijn-nagels-vandaan blik? Keep it together, moeders. Die peuter probeert met alles het gespreksonderwerp te veranderen, dus ook met een ‘je hebt mascara onder je ogen’. Trap er niet in.

3. Haal diep adem

De beste manier om weer te kalmeren en vooral niét uit je slof te schieten.

4. Zijn jullie het echt oneens?

Hoevaak ben je niet in discussie met je driejarige kind en kom je er uiteindelijk achter dat jullie het eigenlijk met elkaar eens zijn. Best wel gênant voor beide kanten, hoewel je kind er vaak het minste last van lijkt te hebben.

5. Wie is hier the bigger person?

Maar even serieus, we bedoelen dit letterlijk én figuurlijk. Je laat je toch niet zomaar onder de tafel lullen door zo’n kleine wijsneus. Ga er boven staan en laat zien wie hier de troepen aanvoert.

Koop geen stapelbedden, en nog 54 andere lessen in het opvoeden van kleine kinderen>

6. Maak je op voor tranen

Niet je eigen tranen. Laten we hopen dat het die van je driejarige peuter zijn die opeens kampt met een enorm schuldgevoel en inziet dat papa en mama eigenlijk alleen maar het beste willen voor hem of haar.
En het andere scenario, en dat is in het ergste geval, ben jij degene met de tranen waarin je voor de duizendste keer ‘waarom?!’ vraagt. Zou kunnen hè, we waarschuwen alleen maar even.

7. De powerpoint presentatie

Ooit een gesprek met je peuter kunnen voeren van langer dan één minuut? Na-ah, gaat niet gebeuren. Dat wij als volwassenen ruzies en onenigheid vaak netjes uitpraten, dat kun je nu wel vergeten. Je moet met iets beters komen, beter als in visueel. Kom met leuke plaatjes of bereid desnoods een presentatie voor. Doe iets.

8. Bedenk een rap-liedje

Altijd een goed wapen: humor en zelfspot. Dat doen kinderen ook en het werkt vaak. Ga de schaamte voorbij en gooi er dus een rapsong in of zing zijn of haar favoriete liedje.

9. Is er een backup-plan?

Mocht alles hiervoor je niet hebben kunnen redden (dus zelfs je humor werkt niet meer), dan moet er een plan B zijn. Bijvoorbeeld: prepareer een toneelstukje met zijn of haar favoriete knuffels en ga via die knuffelige ouwe beer in gesprek met je peuter. Het vergt even wat oefening de eerste paar keren (laat je stem niet overslaan), maar voor je het weet is het ook een handig trucje in andere situaties, zoals in de wachtkamer van de dokter of tandarts.

10. Hou het kort

Het allerbelangrijkste: daar waar jij geen discussie over wilt, moet je ‘m ook niet aangaan. Duidelijke communicatie is hierin de belangrijkste sleutel. Stel geen vraag als je geen nee wilt horen, praat vanuit een ik-boodschap en geef aan als het voor jou einde verhaal is en hou je er dan ook aan. Zeg gewoon ‘ik ben hier de moeder’ en ga door met waar je mee bezig was. Dacht je nu echt dit gevecht te gaan winnen? Peuters geven zelden tot nooit hun nederlaag toe. Choose your battles.

Omgekeerde psychologie: zo lost deze vader een discussie met zijn kind op!>

Reageer op artikel:
Ha! Dus jij denkt die discussie echt te gaan winnen van je peuter…
Sluiten