Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Mind 29 jun 2016

Ha! Hierom kunnen vrouwen dus beter tegen stress dan mannen

Stereotype man en vrouw-uitspraken kennen we genoeg. Zo worden vrouwen niet zelden gezien als stresskippen. Of dat waar is, laten we even in het midden. Maar dankzij onderzoek hebben we nu een weerwoord als er weer eens de spot wordt gedreven met ons stressgehalte.

Onze collega’s van Manners stuitten op een onderzoek van University of Southern California waaruit blijkt dat vrouwen beter presteren onder stress dan mannen. Dus toch! De onderzoekers deden een experiment waarmee ze de invloed van stress op beslissingen konden meten.

In ontspannen toestand moesten zowel vrouwelijke als mannelijke deelnemers een virtuele ballon opblazen. Hoe voller de ballon raakte, hoe meer fictief geld er te verdienen viel. Maar zodra er te veel lucht in de ballon kwam, knapte ‘ie en waren de deelnemers al het geld kwijt. Hoeveel lucht erin kon, verschilde per ballon. De deelnemers konden dus niet voorspellen wanneer de ballon zou knappen. Bij deze testgroep, in ontspannen modus, waren de hoeveelheden gepompte lucht van de mannen en vrouwen vrijwel hetzelfde.

Stress

Voor het tweede deel van het experiment moest een andere testgroep van mannen en vrouwen het spel volbrengen, maar dan in stresstoestand. Om stress te simuleren legden de deelnemers hun handen in ijskoud water, hierdoor ging de hartslag en bloeddruk omhoog. Resultaat: vrouwen pompten gemiddeld 18 procent minder lucht in de virtuele ballon dan de vrouwen in ontspannen toestand. Mannen pompten juist 50 procent meer lucht in de virtuele ballon dan de mannen zonder stress. Mannen waren dus geneigd om, onder invloed van stress, grotere risico’s te nemen dan vrouwen.

Bron: Enrico

Hoe wordt dat verklaard? De onderzoekers koppelden de resultaten van hun experiment aan onderzoek van Ruud van den Bos van de Radboud Universiteit. Het blijkt alles te maken te hebben met cortisol. De aanmaak van dit stresshormoon zorgt bij mannen en vrouwen klaarblijkelijk voor een verschillende reactie. Als vrouwen in stress-modus zitten/raken, zijn ze geneigd om terug te grijpen naar de zaken die zij het beste beheersen. Mannen voelen zich echter aangetrokken door de optie met de hoogst mogelijke beloning en nemen daarom risico’s. Mannen kijken minder naar mogelijke valkuilen.

Bij vrouwen onder invloed van stress bleek de arterior insula, het gedeelte van het brein dat je gebruikt bij het inschatten van risico’s, vooral actief te zijn. Bij mannen was er in de putamen veel activiteit. Dit deel van de hersenen speelt in op reflexen en geeft het lichaam een signaal om snel te handelen.

Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen >

Reageer op artikel:
Ha! Hierom kunnen vrouwen dus beter tegen stress dan mannen
Sluiten