Eva Dusch
Eva Dusch Eropuit 23 jan 2017
Leestijd: 5 minuten

Ha! Vrouwen zijn dus echt wel betere autobestuurders dan mannen

De discussie zullen we van menig man verliezen. Want kom niet aan hun auto of de manier waarop ze rijden. Maar sorry knakkers, geef die sleutelbos maar aan ons want uit onderzoek blijkt dat vrouwen toch echt competentere autobestuurders zijn. Nu alleen nog even leren opscheppen.

Vrouwen achter het stuur zijn een geliefd mikpunt van mannelijke spot. Met stip op één: we kunnen niet inparkeren. Twee: we zetten geen gas op die lollie. Drie: we rijden alleen in kleine en ‘vrouwelijke’ autootjes zoals de Mini. De drie bekende aantijgingen jegens ons rijgedrag. En een snelle steekproef onder onze mannelijke collega’s is alleen maar ter bevestiging. Ik quote: ‘Veel gasten kunnen heel goed rijden: op een circuit. In het echte leven rijden ze totaal onverantwoord. Dus ze hebben wel de skills, maar ze rijden niet per se goed. Maar als ik om me heen kijk merk ik dat veel vrouwen onzeker zijn over autorijden en daardoor minder goed rijden.’

Onzeker

Hiermee slaat hij de spijker op z’n kop. Want uit onderzoek van het Britse Privilege Insurance blijkt niet alleen dat we inderdaad onnodig onzeker zijn over onze driving skills, maar ook -jawel- dat wij dus betere (ik herhaal: betere) automobilisten zijn. Voor het onderzoek met zo’n 1400 automobilisten bleek dat maar 1/3 van de vrouwen (28%) vond dat ze betere rijders waren dan mannen. En anderzijds vond maar één op de acht mannen (13%) dat vrouwen beter konden rijden. De automobilisten werden getest op veertien verschillende vlakken, zoals snelheid, observatie, respons op andere weggebruikers en gehoorzaamheid in het verkeer. Dus eh, voor wie hebben we die verzekering eigenlijk?

We letten beter op

En dat heeft te maken met onze hormonen. De Engelse universiteit in Bradford heeft onderzocht dat het vrouwelijk hormoon oestrogeen ervoor zorgt dat vrouwen beter regels onthouden en zich langer kunnen concentreren. Dat maakt dat we makkelijker dagelijkse taken goed uitvoeren, zoals autorijden.

We hebben minder stress

Uit onderzoek in opdracht van het Duitse ADAC blijkt dat vrouwen beter omgaan met stress in het verkeer en zich daardoor minder vaak schuldig maken aan agressief gedrag. De universiteit van Heidelberg liet zestig mannen en vrouwen een route van 35 kilometer afleggen waarbij bleek dat liefst 70% van de ruziezoekers man was.

Wij crossen niet nog snel door oranje licht

Mijn vader is hier het uitgelezen voorbeeld van. Hij kan het niet laten om nog even flink gas te geven wanneer het stoplicht op oranje springt. Zelfs wanneer hij geen haast heeft. Ik denk waarom: waarom? Hij denkt: waarom niet? Zie hier al het verschil. Uit onderzoek van Privilege Insurance blijkt ook dat de helft van de mannen door oranje rijdt.

We kijken vaker in onze spiegels

Omdat we graag voorzichtig zijn in het verkeer. En ja, natuurlijk checken we dan ook meteen even of onze eyeliner goed zit. En wij zaten écht niet te flirten met onze achterbuur.

We doen minder aan bumperkleven

Meteen ook een van de grootste irritatiepunten in het verkeer. Bumperkleven blijkt vooral een typische mannelijke eigenschap: zo’n 25 procent van de mannen doet dit, tegenover slechts 14 procent van de vrouwen.

Wij doorstaan de test der flitsers

‘Ik zie nog geen enkele vrouw in de Formule 1, dus wij mannen rijden beter’, luidt het argument van een onbekende man. Die liefde van mannen voor snelle wagens vinden wij heel schattig en we stappen graag bij je in, maar sneller is niet altijd beter. Uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt dat ruim 61 procent van de ondervraagde vrouwen het overschrijden van de maximale snelheid onaanvaardbaar vindt. Bij mannen ligt dit percentage op 51%. Dus eh… die flitsbonnen staan niet op onze naam.

Wij kunnen beter multitasken

In de meeste gevallen is dit echt waar: vrouwen zijn beter in dingen tegelijk doen (behalve ik). En onze dochters zijn heuse multitasking-professionals in the making. Maar laat een man rijden met een blije peuter op de achterbank, een kapot stoplicht en chaotische fietsers voor en achter zich, en hij raakt al snel het overzicht kwijt. Maar wij willen ook heus de hand in eigen boezem steken, want dat wij thuis duizend dingen tegelijk kunnen doen, betekent nog niet dat bellen, appen en make-uppen achter het stuur veilig is.

Vrouwen vinden sneller een lege parkeerplaats dan mannen

Hatsa! Mannen rijden te snel door een parkeergarage, waardoor ze vaak een lege plek over het hoofd zien.
Alleen hebben vrouwen wel meer tijd nodig om de auto in te parkeren (gemiddeld 21 versus 16 seconden, laat Brits onderzoek zien), maar we doen het dan wel nauwkeuriger, zo blijkt uit het boek Traffic: Why We Drive the Way We Do (and What It Says About Us) . Het feit dat mannen toch echt beter inparkeren is waarschijnlijk omdat het mannelijk oog en brein diepte en afstanden beter kan inschatten en efficiënter met elkaar samenwerken.

Wij zijn de beste GPS in persoon

Oké, de ruimtelijke visie en het richtingsgevoel van mannen is dan misschien beter ontwikkeld. Dat willen we best toegeven. Maar wij vrouwen zijn een kei in de weg onthouden. En af en toe een beetje spieken op de GPS mag best, toch?

Bron: Ellemer

Zelfverzekerdheid is alles

Bottomline. Perceptie is een hardnekkig ding en volgens verschillende onderzoekers is het moeilijk te zeggen of mannen ook daadwerkelijk betere automobilisten zijn of zijn ze simpelweg zelfverzekerder in hun rijgedrag omdat dit vooroordeel bij ons is vastgeroest. Anderzijds kan de stereotypering dat vrouwen slechter zijn achter het stuur ons weer negatief beïnvloeden. En hallo, niks zo aantrekkelijk als een zelfverzekerde vrouw achter het stuur. BAM!

Vind jij jezelf een goede chauffeur? Laat het ons weten op Facebook!

Dít kunnen we leren van zelfverzekerde vrouwen>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ha! Vrouwen zijn dus echt wel betere autobestuurders dan mannen
Sluiten