Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Kids 22 apr 2016

Ha, zie je! Same-sex ouders hebben géén negatief effect op hun kind

Nederland, het land waar iedereen tolerant is? In zekere zin wel, maar desondanks kampen homoseksuele stellen nog dagelijks met vooroordelen. Gelukkig is er dankzij de wetenschap nu één daarvan de wereld uit geholpen.

Namelijk dat homoseksuele stellen een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Een team van Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers onderzochten 95 lesbische en 95 heteroseksuele stellen met tenminste een kind tussen de 6 en 17 jaar. Alle koppels werden geselecteerd op basis van dezelfde leeftijd, opleiding en locatie en hun kinderen op basis van leeftijd, afkomst, geslacht en geboortedatum. Omdat de gegevens waarop ze geselecteerd waren allemaal overeenkwamen (behalve het geslacht) kon er bij het onderzoek goed gemeten worden of hun geslacht nu daadwerkelijk invloed had op het kind.

Het onderzoek toonde aan dat er absoluut geen verschil was tussen de fysieke en mentale gezondheid, emotionele stabiliteit en gedrag van de kinderen. Met andere woorden: of ouders nu homo- of heteroseksueel zijn, het maakt niks uit voor de ontwikkeling van het kind.

Meer stress

Opmerkelijk genoeg bleek uit het onderzoek dat lesbische stellen wel meer stress ervaren in het ouderschap. Volgens een van de onderzoekers, de Amerikaanse psycholoog Dr. Nanette Gartrell, kan dit te maken hebben met druk vanuit de maatschappij. ‘Homoseksuele ouders voelen zich constant verplicht om te verantwoorden waarom zij net zulke goede ouders zijn als heteroseksuele ouders’, vertelt ze in ‘t onderzoek.

Democratisch

Uit ander onderzoek blijkt dat kinderen met homoseksuele ouders wel meer democratisch ingesteld zijn dan kinderen van heteroseksuele ouders. Logisch ook, want als je opgroeit in zo’n niet-traditionele familie, wordt de verschillende waarden over vrijheid en gelijkheid al met de paplepel ingegoten.

Verrast dit jou? Praat mee over dit onderzoek op onze Facebook-pagina.

Pas op! Dit zijn 9 dingen die je dus nooit tegen een lesbische moeder moet zeggen >

Reageer op artikel:
Ha, zie je! Same-sex ouders hebben géén negatief effect op hun kind
Sluiten