Marleen Staal
Marleen Staal Beauty 24 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Je haar verven als je zwanger bent: do’s & dont’s

Dat je veel dingen niet mag eten of drinken tijdens je zwangerschap, is logisch. Dat je misschien ook je beautyritueel moet aanpassen, daar denk je wellicht niet gelijk aan. Zoals je haren verven. Kan dat eigenlijk wel? Wij helpen de taboes uit de lucht.

Je haar verven: ja of nee?

Als je wel houdt van een likje verf in je lokken, dan hoef je dat tijdens je zwangerschap zeker niet te laten. Dus ja, je kan gewoon je haar verven als je zwanger bent.

Al hoewel je veel dingen moet laten – die glaasjes wijn op vrijdagmiddag en all you can eat sushi – is een retourtje naar de kapper daar gelukkig niet een van. Al hoewel sommige mensen claimen dat de stoffen in haarverf schadekijk zouden zijn, hebben verschillende onderzoek geen bewijzen hiervoor kunnen geven.

Waarom sommige mensen beweren dat het wel schadelijk zou zijn? Omdat de stoffen in haarverf in je bloedbaan terecht zouden komen en dus uiteindelijk bij je baby. Dat valt in de praktijk reuze mee. Niet alleen bevat de haarverf van tegenwoordig weinig tot geen ammoniak meer, het kleine beetje dat er misschien wel in zit, is zo minimaal, dat het geen gevaar meer kan vormen voor de kleine.

Tattoo laten zetten als je zwanger bent: kan dat wel?

Misschien had je nog een afspraak staan, maar ben je er inmiddels achter gekomen dat je zwanger bent. Of misschien wil je je zwangerschap wel voor altijd vastleggen door een mooie tattoo te laten zetten. De enige vraag die in je hoofd rondspookt: kan je een tattoo laten zetten tijdens je zwangerschap?

Waar je wél op moet letten

Wees alleen wel voorzichtig  als je gewend bent zelf je haar te verven. De haarverf in (vaak goedkopere) pakjes bij de drogist wil nog weleens verschillen qua samenstelling van stoffen. Lees dus goed de ingrediëntenlijst op de verpakking door, voordat je letterlijk met je handen in het haar zit.

Ook kan het zo zijn dat het resultaat totaal anders uitpakt bij de kapper dan je misschien van tevoren verwacht. We weten allemaal dat je haar natuurlijk nooit zo wordt zoals dat Pinterest-plaatje dat je als voorbeeld hebt, maar als je zwanger bent heeft dit wel degelijk invloed op het resultaat.

Door je hormoonhuishouding verandert namelijk haarstructuur en de conditie ervan. Verandert je very vette vetkuif ineens in een pluizig Pino-kapsel. Dat kan gevolgen hebben voor hoe je haar eruit ziet na een kleurtje of een permanent.

Daarom is het verstandig je kapper op de hoogte te brengen over je zwangerschap, zodat ze eerst een klein stukje haar kan testen, voordat ze aan een mega makeover met kleuren, permanenten en wat nog meer begint.

Dit mag je dus absoluut niet eten tijdens je zwangerschap

Het blijft lastig: wat mag je nou wel en niet eten tijdens je zwangerschap? Wij zetten alles wat je beter niet kan eten (en drinken) voor je op een rijtje. Handig! Er zijn veel websites te vinden die beweren welke producten je gerust kunt eten, en welke niet.

Henna

Als je liever een alternatief kiest dan een chemisch goedje, is henna een goede optie. Ook als je zwanger bent, kun je gewoon je haar verven met henna. Dat geldt natuurlijk alleen als je het gewend bent donker te kleuren, want blonderen moet gewoon gebeuren bij de kapper.

Let alleen wel op dat henna-verf lang in het haar kan blijven zitten en dat het verkeer kan uitpakken als je er vervolgens met een normale haarverf overheen gaat. Vertel het je kapper als je ooit je haar met henna hebt geverfd, dan kan hij of zij hier rekening mee houden.

Wanneer niet

Wanneer je je haar niet moet verven? Het antwoord is simpel: als je twijfelt. Doe vooral wat voor jou goed voelt, ook als dat betekent dat je het niet vertrouwt, wat onderzoek ook mag zeggen. Wil je voor een gulden middenweg gaan, kies dan voor een haarspoeling. Dit laat alleen laagje achter op de buitenkant van het haar.

Trakteer jezelf in het geval van twijfel lekker na de bevalling op een welverdiend welnessmomentje bij de kapper en wees in de tussentijd zelf creatief met kapsels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme