Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 22 dec 2017

Moeder bedenkt briljante hack waarmee kinderen je niet meer gillend onderbreken

Een fatsoenlijk telefoongesprek voeren (überhaupt een fatsoenlijk gesprek voeren) is negen van de tien keer een onmogelijke opgave als je een klein kind in huis hebt rondlopen. Je wordt ongeveer om de tien ‘Mama!’ seconden ‘Maaaaaaam!’ onderbroken voor ‘Maahaaaam’ een vraag of een bevel. De Amerikaanse moeder Jessica Martin-Weber heeft dé oplossing voor dit getetter.

Briljante hack

Ze heeft twee kinderen, die het net als alle jonge kinderen lastig vinden om op een rustige manier om aandacht te vragen.

‘Ik denk vaak dat ik een relaxte moeder ben, maar er zijn ook een heleboel momenten waarop ik dat absoluut niet ben. Sommige dingen trek ik heel slecht, bijvoorbeeld als mijn peuter me de hele tijd onderbreekt. Als dat gebeurt, stelt mijn kind mijn geduld heel erg op de proef. Heeeel erg’, begint Jessica haar berichtje.

Geen controle

‘Ik weet dat het allemaal bij de ontwikkeling hoort, ik begrijp ook waarom kinderen zich zo gedragen. Ik betrap mezelf er soms ook op als ik ergens enthousiast over word of ineens iets bedenk. Driejarigen kunnen gewoon geen controle uitoefenen over hun impulsen en daar heb ik begrip voor. Maar toch erger ik mij eraan.’


LEES OOK: Sociale kinderen opvoeden: 7 gouden regels van hoogleraren

Om haar kind te leren om op een rustige manier om aandacht te vragen, leerde Jessica haar kind om ‘mag ik alsjeblieft iets zeggen’ te zeggen, of alleen maar ‘sorry’. ‘Heel schattig aan het begin, maar 30 keer ‘mag ik alsjeblieft iets zeggen’ of 30 keer ‘mama!’ maakt op een gegeven moment ook geen verschil meer.’ En daarom bedacht ze een heel nieuwe manier voor haar kind om tussenbeide te komen.

Respect

Om haar peuter meer te respect voor mensen bij te brengen, leerde ze haar kind om z’n arm op die van iemand te leggen als hij wat wil zeggen. ‘Op die manier weten we dat hij wat wil zeggen en antwoorden we met een aanraking, om dat te bevestigen. Daar komen we dan op terug als het gesprek met de ander klaar is.’

Goede manier

Haar jongste had het erg moeilijk met de nieuwe manier van onderbreken, maar de laatste tijd werpt het aanraken zijn vruchten af zegt ze in haar bericht. Onder de foto waarop Jessica’s arm met het handje van haar kind te zien is, reageren mensen dat het een briljant idee is. Een aantal moeders hanteren deze methode zelf al een tijdje en boeken er succes mee. Proberen (en eindeloos herhalen) kan geen kwaad, toch?

Fammes Thea schreef hier al eerder een nog uitgebreider artikel over, dus pak het er gerust even bij 😉

Facebook

Reageer op artikel:
Moeder bedenkt briljante hack waarmee kinderen je niet meer gillend onderbreken
Sluiten