Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Work & Life 21 jul 2017

Met deze wetenschappelijk onderbouwde hack wordt spullen wegdoen een eitje

Hoe vaak je ook opruimt, het huis blijft altijd weer vol staan met spullen. Maar waar komen al die spullen toch telkens weer vandaan? Nou, vaak zijn het dus allerlei dingen die bewaard worden vanwege de emotie erachter. En daar heeft de wetenschap nu een handig trucje op gevonden.

Denk aan het bonnetje van je eerste date met je partner of een uit elkaar gevallen armbandje dat je ooit kreeg van een beste vriendin. Het waardevolle zit ‘m vaak niet zozeer in het item zelf maar in de herinnering die eraan kleeft. Onderzoekers van de Ohio State University hebben er wat op gevonden, de onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in the Journal of Marketing.

Foto maken

Het team bestudeerde studenten om erachter te komen of het hebben van een foto, het definitief afscheid nemen van een item makkelijker zou maken. Hiervoor werden 797 studenten onderworpen aan een experiment. Er werden twee inzamelingsacties opgezet. De ene helft van de studenten werd voor de vakantie opgeroepen kleding en spullen te doneren die sentimenteel was maar ze toch niet meer zouden gebruiken. En dat ze van die spullen een foto moesten maken als aandenken. De andere helft werd alleen verteld dat ze spullen konden doneren. Wat bleek? De groep die een foto had gemaakt, doneerde 613 spullen. De groep die dit niet deed 533.

LEES OOK: Opruimen! Deze 65 dingen kunnen vandaag nog weg

Gedrag oefenen

Het is dus heel simpel om van een groot deel van de onnodige spullen af te komen, al vergt het wel wat oefening. Co-auteur van het onderzoeksrapport Karen Winterich: ‘Het is niet een waanzinnige verrassing dat we de herinneringen en emotionele waarde ook in leven kunnen houden door een foto van het object te nemen. Maar dit is niet iets dat we van nature gewend zijn om te doen. We zullen het onszelf echt moeten aanleren om die foto te maken en het object vervolgens weg te doen.’

Veel emotionele waarde

Nu zijn die wetenschappers ook niet gek en weten ze heus wel dat je niet van álles met een emotionele waarde afscheid kan en gaat nemen. Zoals je trouwjurk of dat erfstuk van een overleden dierbare. Maar gelukkig hoeft dat ook niet. Volgens de researchers werkt het trucje niet bij items die zo’n grote sentimentele waarde hebben. Lekker laten hangen dus, die trouwjurk!

How to: je kledingkast handig opruimen en indelen

[likebutton]Meer van dit soort artikelen zien? Vergeet ons dan niet te liken!”[/likebutton]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Journal of MarketingOhio State University

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met deze wetenschappelijk onderbouwde hack wordt spullen wegdoen een eitje
Sluiten