Renée
Renée Algemeen 30 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Miljoenen wachtwoorden van Nederlanders liggen op straat door deze zoekmachine

Het is hoog tijd om het wachtwoord, dat je misschien al jaren hebt, te wijzigen. Wat blijkt? Er liggen 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders op straat als we het AD mogen geloven. Een hacker maakt de e-mailadressen en wachtwoorden nu via een speciale zoekmachine nog toegankelijker.

Sinds vorig jaar circuleren er lijsten op het internet waar deze gegevens te vinden zijn. Maar dat is blijkbaar niet genoeg, want een hacker heeft besloten om ze makkelijker vindbaar te maken. En aangezien het om 3,3 miljoen wachtwoorden gaat is de kans groot dat het ook om jouw gegevens gaat.

Miljoenen wachtwoorden op straat

AD heeft onderzoek gedaan, want hoe kan het gebeuren dat zoveel gegevens op straat liggen en om wie gaat het? Het blijkt in ieder geval al dat veel medewerkers van Nederlandse organisaties en bedrijven massaal in de lijsten voorkomen. Hoe? Dankzij grote datalekken bij onder andere LinkedIn. Die wachtwoorden heeft de hacker nu dus in een speciale zoekmachine gezet.

Zitten jouw gegevens ertussen?

Grote kans dat je je nu vooral afvraagt of jij ook één van de 3,3 miljoen bent. Dankzij de website haveibeenpwned.com kom je daar snel achter. Juist omdat mensen, en jij waarschijnlijk ook, vaak wachtwoorden hergebruiken is het nogal zorgwekkend te noemen.

En nu? Als je hebt gecheckt of jij in de lijst staat en het inderdaad zo is, is het tijd om je wachtwoord te veranderen. Het is in ieder geval handig om het wachtwoord nergens meer te gebruiken – dus ook niet als je een bestelling bij H&M plaatst – en een nieuw wachtwoord te kiezen.

Goed wachtwoord kiezen

AD geeft in het artikel tips om een goed wachtwoord te kiezen. Want hoe bepaal je nu of je een sterk wachtwoord hebt? Hun volgende tips helpen daarbij, naast een tweestapsverificatie:
1. Gebruik voor elk platform een ander wachtwoord
2. Verander regelmatig van wachtwoord
3. Zorg dat een wachtwoord langer is dan acht tekens
4. Het kan geen kwaad om wat langere wachtwoorden te gebruiken
5. Zet geen herkenbare, makkelijk te raden elementen in het wachtwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme