Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 5 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Van billen afvegen tot aankleden: 10 x handige hacks om je kind vaardigheden te leren

Kinderen leren door te spelen. En door af te kijken. Geef ze het goede voorbeeld en ze pikken het binnen no time op. En zo’n voorbeeld kun je zo creatief vormgeven als je zelf wilt. Gewoon, om het je kind en je zelf wat leuker te maken. Want leren is immers leuk, toch?

Deze hacks helpen je op weg.

Van billen afvegen tot aankleden: 10 x handige hacks om je kind vaardigheden te leren

1. Leren afvegen

Lepel een beetje pindakaas aan de rand van een kommetje, pak er een wc-rol bij en laat je kind het kommetje schoonvegen. Net zolang tot het kommetje helemaal schoon is. Plak twee pijltjes op de muur aan weerszijden van de wc-rol op een punt waarvan jij vindt dat je kind de rol moet afscheuren. Zo leert je kind nooit teveel wc-papier te gebruiken.

2. Tanden poetsen

Laat een eitje (met schil) in een glas cola weken gedurende 24 uur. Haal de volgende dag het eitje eruit en laat je kind met tandpasta en een tandenborstel het eitje helemaal schoon vegen. Zo leer je je kind geen enkel plekje over te slaan.

3. Een pen vast houden

Maak van tissues een propje en klem dit tussen de pink en ringvinger van je kind. Laat hem of haar met de overige drie vingers een pen vervolgens vast te houden.

4. Knoop door het gaatje

Leer je kind hoe hij of zij een knoop door een knoopsgat krijgt door een “knoopslang” te maken. Naai op een stukje lintje op een van de uiteindes  een knoop en maak een knoopje in het andere uiteinde. Knip uit stof of vilt heel veel vierkantjes en knip daarin knoopsgaten. Laat je kind vervolgens alle vierkantjes aan de knoopslang rijgen en voila: je kind leert dit trucje binnen no time.

5. Water overgieten

Oefen met je kind hoe hij of zij water kan overgieten, door eerst te spelen met rijst. Vul een kopje met rijst en laat hem of haar dit overgieten in een leeg kopje en herhaal dit net zo lang tot geen enkele korrel mist. Dan is het tijd om dit met water te oefenen!

6. Mes en vork gebruiken

Gebruik twee kleine stukjes kneedgum en plak dit op de kant van het bestek waar je kind zijn wijsvinger moet gebruiken. Dus bij een mes op de bovenkant van het handvat en bij een vork net onder de bolling. Een handige hulpmiddeltje dat je kind helpt bestek goed te gebruiken.

7. Flossen

Knip twee rondjes uit een groot stuk karton. De een iets kleiner dan de ander. Plak het kleine rondje in het grote rondje en vouw deze dubbel. Je hebt nu een soort mondje. Plak op de bovenste en onderste helft, aan de binnenkant, kleine marshmallows. Dit zijn je tanden. Prop tussen de tanden wat tissues of dun papier en laat je kind met een stukje draad de tissues eruit flossen.

8. Leren spellen

Leer je kind woorden spellen door op ijsstokjes (die houten, brede varianten) een woord te schrijven dat ze moeten spellen. Kat, huis, stoep bijvoorbeeld. Vul een groot, oud koekblik dat je je kind zelf kan laten versieren met magneetletters en de ijslollystokjes en laat je kind de woorden spellen aan de binnenkant van het deksel. Handig ook om mee te nemen op vakantie of onderweg in de auto.

9. Veters strikken

Teken op een groot stuk karton twee schoenen en prik met een schaar gaatjes op de plekken waar de vetergaatjes moeten komen. Knoop de uiteindes van twee verschillende kleuren stukjes draad aan elkaar en plak dit vast aan de punt van de schoen (aan de onderkant van het karton). Rijg de draden door de veters tot je bij de bovenkant bent. Nu kan je kind handig oefenen met veters strikken, de ene kleur over de ander en knopen maar.

10. Aankleden

De laatste tip uit deze lijst met hacks is die voor het aankleden. Knip een sticker doormidden en plak de ene helft in de linkerschoen en de andere helft in de rechterschoen. Zo weet je kind altijd welke schoen aan welke voet hoort.

Meer lezen over handige hacks?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Van billen afvegen tot aankleden: 10 x handige hacks om je kind vaardigheden te leren
Sluiten