Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 3 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

9 hacks van 100 jaar geleden die nog steeds super handig zijn

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Sommige dingen kun je nét iets makkelijker aanpakken. En we gaan natuurlijk niet het wiel opnieuw uitvinden. Deze trucjes zijn dan misschien wel eeuwenoud, maar nog altijd super handig!

Deze geniale lifehacks zijn een uitkomst voor al onze struggles in het dagelijks leven. Doe er je voordeel mee.

1. Schoenen boenen

Al die nieuwe schoenen die je shopt, moeten natuurlijk ook een keertje gepoetst worden. En dat gaat niet altijd even makkelijk. Tip: wrijf ze eerst kort in met een halve citroen. Daarna kun je ze makkelijker poetsen.

2. Verfhanden

Hou jij je handen ook graag schoon tijdens het verven? Dat kan. Ook als je het plafond aan het witten bent. Maak een klein gat in een bierviltje of ander stuk karton en haal die vervolgens over de kwast. Alle verf die naar beneden druipt, komt nu op het karton terecht in plaats van op je vingers.

3. Koud wijntje

Of biertje. Zonder ijs! Dit werkt namelijk ook supersnel: net als dat je iets makkelijk kunt ontdooien door het in heet water te leggen, kun je je drankje ook lekker koelen door het in een theedoek te wikkelen en die even onder de stromende koude kraan te houden. Daar ook ff geen tijd voor? Rol een paar keer keukenpapier om de fles, maak die nat en zet in de koelkast.

5 dingen in de keuken die je elk jaar moet vervangen

4. Beslagen bril

Hoe vervelend is die aanslag als je van buiten naar binnen gaat… Oplossing: wrijf iedere dag met een hard zeepblok zachtjes over de glazen. Daardoor blijft er een heel dun, onzichtbaar laagje zeep achter, waardoor je bril niet meer kan beslaan.

5. Splinter verwijderen

Even geen pincet bij de hand? Geen paniek. Met een glas en heet water ben je ook gered. Vul het glas of een potje met heet water, tot 2 cm onder de rand. Plaats je hand erop (waar de splinter zit) en de splinter wordt er door de damp en vacuüm uit ‘gezogen’.

6. Eitje!

Ook als een ei al een tik heeft gehad, kun je ‘m nog prima koken. Voeg daarvoor een scheutje azijn aan het water toe.

7. Handle with care

Heb je een mooi erfstuk of mooie design vaas in huis staan? Vul hem dan met zand om de kans op omstoten te verkleinen. Het zand dient als gewicht om ‘m stabieler te houden. Kun je je moeder misschien ook nog mee helpen.

Bah! Dít plekje in de badkamer is nog viezer dan het toilet!

8. Scherven opruimen

Helaas toch iets op de grond gekletterd? Hoewel het mooi zou zijn als de scherven geluk brengen, is het net zo fijn om ze zo snel mogelijk opgeruimd te hebben. En dat kan makkelijker en veiliger dan je denkt. Nadat je de grootste brokstukken eruit hebt gepikt, veeg je de kleine scherven en splinters makkelijk op met een (oude) vochtige doek. Die gooi je in één keer met de troep weg.

9. Inktvlek

Heeft je kind tijdens het tekenen of schrijven ook z’n eigen kleding versierd? Zucht. Maar ook daar is een simpele oplossing voor: koude melk. Week het kledingstuk in een bak melk, probeer de inktvlek zo goed mogelijk weg te wrijven en gooi ‘m in de wasmachine. Tadaa! Haarlak schijnt ook erg goed te werken. Spray het over de vlek en dep af met keukenpapier. Werkt ook voor de tafel of ander oppervlak.

Mannen zorgen voor 7 uur (!) extra werk in het huishouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

New York Public Library

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 hacks van 100 jaar geleden die nog steeds super handig zijn
Sluiten