Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 6 nov 2015

Had niemand je deze 5 dingen kunnen vertellen vóór je een kind kreeg?!

Sommige dingen ontdek je echt pas als je eerste kind geboren is, simpelweg omdat niemand ze je van tevoren vertelt. Daarom doen wij dat maar. Word je er niet zo door overvallen.

[STAP stap=”1″]

Nee, je hebt niet meteen je ‘normale lichaam terug’

In tegenstelling tot wat verschillende topmodellen en andere celebs je mogen doen geloven, zie je er na de bevalling nog steeds uit alsof er een baby in je buik zit. Tenminste, de meesten van ons. En, bummer, dat duurt ook nog wel even. ‘Negen maandag op, negen maanden af’ is niet voor niets een gevleugelde uitspraak. Voor sommigen is het zelfs ‘negen maanden op, veel langer af’. Of je krijgt gewoon een ánder lichaam. Vergeef jezelf en stress er niet zo over. Dit hoort erbij. Kijk eens wat je lichaam kan: je hebt gewoon een MENS OP DE WERELD GEZET, give yourself a break!

Zo zie je er dus meestal níet uit, een paar maanden na de bevalling.

[STAP stap=”2″]

Nee, die zwangerschapskleren zijn niet ook nog leuk voor straks

Grappig, maar bijna élke vrouw koopt tijdens haar zwangerschap kleren met het oog op ‘die zijn ook wel leuk voor als mijn kind er eenmaal is’. Op de één of andere manier lijken we maar niet toe te willen geven aan ‘kleding voor één periode’ en dat is best nobel. Maar ik heb nog nóóit een vrouw ontmoet die na haar zwangerschap datzelfde jurkje droeg als toen ze een baby in haar buik had. Ook al is het jurkje nog zo leuk. Woorden van een vriendin: ‘Dat doet me toch vooral terugdenken aan mezelf formaatje zeekoe en dan voel ik me niet sexy.’

Nou, deze is nog best leuk eigenlijk…

[STAP stap=”3″]

Bij de baby zit géén gebruiksaanwijzing

In het begin kan een baby hebben ronduit eng zijn; breken die kleine armpjes niet af, als je dat rompertje aandoet, doe je hem geen pijn? Waarom huilt ie nou, als ie net heeft gegeten en geslapen? Waar ligt de gebruiksaanwijzing?! Die is er dus niet. En daar kun je af en toe flink onzeker van worden. Maar… na een paar maanden tot een jaar ben jij de meesterninja onder de babytaalherkenners (eh… ofzo) en kun je élk kreuntje en piepje van je kind voorzien van passende ondertiteling. Echt waar.

Tussen de hobbels door is het gelukkig PARTYTIME!

[STAP stap=”4″]

De eerste twee jaar zijn hobbelig

Oké, je kind is er, maar dan begint het, reflux (bij sommigen). En na de eerste dagen of weken komen vaak de krampjes. Ben je daar vanaf, dan starten na ongeveer vijf maanden de tandjes die doorkomen. O, en laten we vooral alle kindervirusjes (wist je dat kinderen de eerste twee jaar wel tien verschillende verkoudheden kunnen oplopen, mínstens?) en de prikken van het consultatiebureau (waarna veel kindjes niet lekker worden) niet vergeten. De eerste twee jaar hobbel je vooral door, van hobbel naar hobbel. We promise: it gets easier.

Hij kán het wel, slapen…

[STAP stap=”5″]

Het komt écht goed

Er zullen dagen zijn dat je zo moe bent dat je in een rij voor de kassa met je ogen open staat te slapen. Dagen dat je voor je kledingkast staat en je afvraagt of er ook ‘tussen –bevallen-en-nog-niet-helemaal-in-shape’ kleren zijn. Er zullen nachten zijn dat je je afvraagt of het fysiek kan dat je kind nóóit meer stopt met krijsen. Maar geloof ons: tegen de tijd dat je op zijn Gerard Jolings bijna verzucht ‘Ik heb er de kracht niet meer voor’, gloort de horizon. En als je dan een andere mama hoort vertellen over deze periode, kun je je er werkelijk bijna níks meer van herinneren en kijk je er met heimwee op terug. Want het was ook fan-tas-tisch (zo’n lief klein baby’tje!), laten we eerlijk zijn.

O, en déze dingen heeft ook niemand je verteld over ouderschap… >

Herken je dit? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Had niemand je deze 5 dingen kunnen vertellen vóór je een kind kreeg?!
Sluiten