Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Gezondheid 11 jun 2019

Hand-voet-mondziekte: alles wat je moet weten over deze besmettelijke aandoening

Van rode plekjes op handen en voeten tot pijnlijke blaadjes in de mond: als jouw kind er last van heeft, kan dat wel eens betekenen dat hij met de hand-voet-mondziekte hebben. Over het algemeen komt het het vaakst voor bij kinderen tussen 1 en 5 jaar, maar het kan voorkomen bij kinderen van 0 tot 10 jaar. Niet alleen kinderen kunnen de ziekte krijgen, ook volwassenen.

Hoewel het een onschuldige aandoening is, is het wel heel besmettelijk. De ziekte treedt vooral op in de zomer en in het najaar. Dit is alles wat je erover moet weten:

Oorzaak hand-voet-mondziekte

Deze besmettelijke ziekte krijgen mensen door een virus. Het komt regelmatig voor in Nederland. De ziekte is heel besmettelijk, andere mensen kunnen al besmet raken vanaf 3 tot 7 dagen voordat de klachten beginnen. En de klachten kunnen nog weken tot maanden duren.

Het virus bevindt zich in de keel, door hoesten en niezen komen er kleine druppeltjes van het virus in de lucht. Deze druppeltjes kunnen weer worden ingeademd en zo kun je besmet raken. Het virus kan ook in de ontlasting zitten, deze ontlasting is dan besmettelijk. Andere mensen kunnen besmet raken via de handen. Het virus kan bijvoorbeeld op de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten als iemand naar de wc is geweest. Daardoor kan het virus via de handen in de mond terechtkomen. Daarnaast kan het virus ook via de handen op speelgoed, servies én eten terechtkomen..

Wie kan de ziekte krijgen?

In principe kan iedereen de ziekte krijgen. Iemand die de hand-voet-mondziekte heeft gehad, kan de ziekte ook opnieuw krijgen. Er zijn een aantal gevallen waarbij mensen meer kans hebben om ziek te worden: mensen die de ziekte nog niet hebben gehad, kinderen en mensen die werken met baby’s en kinderen.

Symptomen

Meestal begint de hand-voet-mondziekte met koorts. Daarnaast kan je kind last krijgen van misselijkheid, braken, buikpijn en/of keelpijn. Binnen 12 tot 36 uur kunnen enkele huidverschijnselen ontstaan, zoals rode plekjes in de mond, kleine rode vlekjes op de handpalmen en voetzolen (beide plekjes kunnen overgaan in kleine blaasjes), en huiduitslag op de billen.

Wat kun je eraan doen?

Gelukkig geneest de hand-, voet- en mondziekte meestal binnen een dag of tien, er is geen speciale behandeling voor. Je kunt je kind paracetamol geven als hij erg last heeft van de blaasjes. Je hoeft niet per se de huisarts te bezoeken als je kind de ziekte heeft. Als je twijfelt is het uiteraard wel verstandig! Daarnaast zijn er een aantal zaken die je kunt doen om bestemming van de hand-voet-mondziekte te beperken. Denk bijvoorbeeld aan hand- en hoest hygiëne (hoesten in papieren zakdoekjes die je direct weggooit), toilethygiëne (goed je handen wassen), speelgoed schoonmaken, ventilatie en geen handdoeken delen.

Moet je je kind met hand-voet-mondziekte thuishouden?

Als je kindje zich goed voelt, ondanks dat hij de hand-, voet-, en mondziekte heeft, mag hij gewoon naar school of de kinderopvang. De besmetting heeft namelijk al plaatsgevonden voordat klachten optreden. Hem thuis laten blijven voorkomt verspreiding van de ziekte niet, waarschijnlijk is dat al eerder gebeurd. Informeer wel altijd even de leiding, zo kan weer aan andere ouders worden verteld dat hun kind de ziekte eventueel kan krijgen.

Meer over gezondheid:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hand-voet-mondziekte: alles wat je moet weten over deze besmettelijke aandoening
Sluiten