Lerares laat met een tof experiment zien waarom handen wassen zo belangrijk is en gaat viraal

Het griepseizoen komt eraan, dus is handen wassen ter preventie belangrijker dan ooit. Hoewel, eigenlijk moet je gewoon altijd je handen wassen voordat je gaat eten. Dat laat docent Health Occupation Donna Gill op een pakkende manier zien aan haar leerlingen, namelijk met verschillende sneetjes brood in een zakje.

Experiment

Je wil niet weten waar kinderen de hele dag met hun handen in, op en aan zitten, dus laat ze altijd hun handen wassen voordat ze aan tafel gaan. De kans is groot dat ze dan tegensputteren, omdat ze geen idee hebben waarom ze hun handen moeten wassen als ze niet zichtbaar vies zijn. Juf Donna heeft hier iets briljants op bedacht en maakte er een experiment van voor de leerlingen in haar klas.

Drie zakjes

Omdat niet alleen kinderen hun handen moeten wassen om te zorgen dat ze niet ziek worden, maar volwassenen ook, plaatste Donna een foto van het broodexperiment op haar Facebook. Op de foto zijn drie zakjes met in ieder zakje een boterham te zien. Eén zakje met een boterham die erin is gedaan door handen met handschoenen aan, eentje met schone handen en eentje met vieze, ongewassen handen.

LEES OOK: Wow! Zo zien de handen van een 8-jarige eruit na het buitenspelen

Verandering

‘Laat kinderen zien dat je met een handschoen aan een sneetje brood in een zakje doet, was daarna je handen en doe er opnieuw eentje in een ander zakje. Laat daarna een sneetje brood door de klas gaan en laat alle kinderen dit met hun ongewassen handen aanraken. Stop ook dit sneetje brood in een zakje.’ Schrijf op elk zakje welk sneetje erin zit, sluit het en hang het op een plek waar je het goed kunt bekijken. ‘Bekijk dan hoe het brood verandert en wat voor invloed de bacteriën die erop zitten daarop hebben.’

Tof én leerzaam

De resultaten zijn zó duidelijk, dat ze bijna voor zichzelf spreken. ‘Mijn studenten zijn verpleegkundigen als ze hier de school uitlopen over een aantal jaar, dus ik moet ze leren dat ze goed voor hun patiënten moeten zorgen. Een deel van wat ze hier op school leren, bestaat uit hoe je hygiënisch te werk gaat en wat het belang van handen wassen is. Dit experiment is de perfecte manier om te laten zien wat er gebeurt als je dat niet doet.’ Donna raadt alle juffen van de basisschool aan om dit experiment eens met de klas te doen, omdat het tof én leerzaam is.

Dat veel mensen het met Donna eens zijn en haar experiment heel cool vinden, blijkt in de meer dan 15 duizend reacties die ze op haar foto op Facebook kreeg. Haar bericht is al meer dan 74 duizend keer gedeeld, dus we weten bijna zeker dat meer mensen dit experiment gaan doen.

Moet je je nieuwe kleding wassen, of juist niet? Een dermatoloog legt het voor eens en voor altijd uit

Facebook Donna Gill

Reageer op artikel:
Lerares laat met een tof experiment zien waarom handen wassen zo belangrijk is en gaat viraal
Sluiten