Sophie Nortier
Sophie Nortier Gezondheid 14 okt 2020
Leestijd: 11 minuten

Handig overzicht: gezonde en minder gezonde voeding voor je kind

Let op met: vitamine A

Vitamine A (retinol) zit over het algemeen in dierlijke producten, zoals vlees, vis, ei en zuivel. Maar vooral in lever zit veel vitamine A. Deze voedingsstof is heel belangrijk voor bijvoorbeeld de groei, ogen en weerstand van een kind.

De keerzijde is alleen dat wanneer je er te veel van binnenkrijgt, vitamine A een vergiftiging veroorzaken. Nu zal dit bij volwassenen niet heel snel gebeuren. Voor hen ligt de veilige bovengrens namelijk op 3.000 microgram per dag. Maar voor kinderen tot drie jaar ligt dit op 800 microgram per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt bij kinderen tot vijf jaar echter tussen de 300 en 350 microgram.

Beleg als smeerleverworst of paté op brood is daarom af te raden voor jonge kinderen. Er zit namelijk 1.200 microgram vitamine A in één boterham met paté of smeerleverworst. Dat is vier keer zoveel als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en anderhalf keer de maximale bovengrens.

Mocht je nou als alternatief bijvoorbeeld vegetarische smeerworst willen geven, let er dan wel op dat daar vaak erg veel zout in zit.

Vitamine A vergiftiging

De symptomen van vitamine A vergiftiging zijn: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet. Bij zwangere vrouwen kan dit de kans op aangeboren afwijkingen bij de baby vergroten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Handig overzicht: gezonde en minder gezonde voeding voor je kind
Sluiten