Redactie
Redactie Verhalen 4 feb 2015

Handleiding ‘borstvoeding voor beginners’

Veel zwangeren hebben wel een idee over hoelang ze borstvoeding willen geven. 3 maanden, een half jaar of misschien wel langer. Eenmaal bevallen, lijken deze doelen onmogelijk. Famme ondervond hoe mooi maar ook hoe zwaar borstvoeding af en toe kan zijn. Daarom: een handleiding ‘borstvoeding voor beginners’.

Mocht het niet lukken of kies je er bewust voor om het niet te doen, prima. Ga je enige of langere tijd borstvoeding, ook goed. Met de onderstaande tips en weetjes helpen we je een handje om jouw gestelde doelen te bereiken. Want borstvoeding is iets waar je best van mag genieten!

Tips algemeen

1. Geef borstvoeding in een serene omgeving

De eerste paar weken is het geen goed idee om je baby te overprikkelen. Kies daarom voor een rustige omgeving, waarin je zelf ook rustig wordt. Het huid-op-huid-contact zorgt voor het creëren van een band tussen jou en je kind. Je baby voelt zich veilig en kan zo op z’n gemak drinken. Wist je trouwens dat de natuur de tepels bewust een andere kleur heeft gegeven? Baby’s kunnen namelijk de eerste paar weken maximaal zo’n 25 cm vooruit kijken. Net genoeg dus om de tepel te onderscheiden van de rest van de huid.

2. Positioneer zijn/haar mond goed

Pasgeborenen hebben een doel: hun zuigreflex gebruiken om te kunnen groeien. Het is aan jou de taak om een goede houding aan te nemen of je kraamhulp om hulp te vragen bij het aanleggen van je baby. Oefening baart kunst (wees niet teleurgesteld als het niet in één keer lukt) en binnen no-time heb jij het aanleggen onder de knie. Zo voorkom je pijn, tepelkloven en het feit dat je baby niet genoeg drinkt. Weetje: als je kies voor flesvoeding, hou je dan echt aan de ‘voorgeschreven’ hoeveelheid. Doordat het zuigreflex zo sterk is en ze binnen korte tijd heel veel kunnen drinken, merken baby’s niet wanneer ze vol zitten. Het komt daarom voor dat baby’s te veel drinken.

3. Raak niet in de stress

Stress helpt dus niet mee in je borstvoedingsperdiode. Probeer rustig te blijven en ga opzoek naar een techniek die jij prettig vindt. Mocht je het echt zat zijn, nou en, je hebt echt niet gefaald als moeder als het niet lukt.

4. Baby’s laten zien dat ze honger hebben

Dit kan zijn door te huilen, door ‘smak’-geluiden te maken of door hun vuisten richting mond te bewegen. Handig, maar als kersverse moeder kun je je soms gek laten maken als je baby bijvoorbeeld veel huilt. Bied de borst aan en mocht je kind happen, dan weet je hoe laat het is. Als hij/zij niet wil, dan weet je in ieder geval dat het geen etenstijd is.

Tips bij aanleggen

5. Probeer de ‘borstsandwich’

Oké, klinkt raar, snappen we, maar het helpt wel bij het aanleggen. Houd je tepel met je duim en wijsvinger vast rond het buitenste gedeelte en vorm ‘m naar de mond van je baby. Op deze manier hapt je baby makkelijker.

6. Lipjes getuit

Hapt je baby, zorg er dan voor dat de lippen vacuüm rondom te tepel zitten. Zorg ervoor dat je met schone vingers de lippen van je baby ‘omvouwt’. Mocht je smakkende geluiden horen, dan weet je dat de stand van de mond niet goed is. Probeer het opnieuw.

7. De tong moet naar beneden

Heb je het gevoel dat je baby niet goed is aangelegd, haal de baby dan van je borst en check hoe de stand van de tong is, als je hem/haar naar je borst brengt. Het is de bedoeling dat de bovenkant van de tong tegen de onderkant van je borst ligt.

Tips nazorg

8. Varieer posities

Tepelkloven en borstontstekingen is wel het laatste wat we willen. Zorg er daarom voor dat je vaak wisselt van positie. Op deze manier ‘leeg’ je je borst en voorkom je dat er melk achterblijft wat weer ontstekingen kan veroorzaken. Voel je een harde plek opkomen? Masseer deze zachtjes weg terwijl je voedt. Mocht de borstontsteking doorzetten, neem dan contact op met je huisarts.

9. Smeer moedermelk op je tepel

Moedermelk helpt de huid genezen. Er zijn zelfs hordes Hollywood-sterren die het als facial gebruiken. Een druppel moedermelk op je tepel na het voeden voorkomt kloven. Och en probeer die gezichtsbehandeling ook gewoon.

10. Koude douche

Om spanning op je borsten te verminderen kan een koude straal nog weleens helpen. Daarnaast is het sowieso goed voor je huid om met koud af te spoelen. Heel even doorzetten, maar hé, je hebt een kind gebaard, dus dit is appeltje eitje.

Lees ook
Zo mooi en normaal is borstvoeding geven
Absurde opvoedtips van bekende mama’s
Topmodel deelt borstvoedingsfoto

Reageer op artikel:
Handleiding ‘borstvoeding voor beginners’
Sluiten