Is je baby ontroostbaar? Probeer de Happiest Baby-methode

Een baby die ontroostbaar is, breekt ieder moederhart. Je weet niet wat er aan de hand is en het enige wat je wil is dat je kleintje stopt met huilen. Mocht je ten einde raad zijn en niet meer weten wat je moet doen, dan is wellicht de zogeheten Happiest Baby-methode goed om in te zetten.

De methode, die ook wel de 5 S-methode wordt genoemd, activeert bij baby’s een kalmeringsreflex.

De Happiest Baby-methode

De Happiest Baby-methode is een aantal jaar geleden ontwikkeld door kinderarts Harvey Karp en sindsdien wordt de methode door veel professionals in de babyzorg aangeleerd. De 5 S-methode laat ouders door middel van vijf stappen het troostreflex van een baby activeren waardoor het kindje stopt met huilen.

Hoe dat dan zit? Baby’s zijn in de eerste maanden van hun leven nog niet in staat om zichzelf te troosten, vaak kunnen ze dat pas vanaf een leeftijd van drie tot vier maanden. Kinderarts Karp is er dan ook van overtuigd dat baby’s niet negen, maar twaalf maanden in de baarmoeder had moeten zitten. Simpelweg omdat ze zichzelf nog niet kunnen kalmeren.

En dus bedacht en onderzocht de kinderarts een manier waarop ouders alsnog hun baby kunnen troosten en kalmeren: de Happiest Baby-methode. Bij de methode horen vijf stappen die volgens Karp de sensaties uit de baarmoeder nabootsen en waardoor het zogeheten troostreflex wordt geactiveerd.

De vijf stappen

Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe ouders hun kleintje kunnen troosten en kalmeren aan de hand van de Happiest Baby-methode.

Stap 1. Swaddle

Baker je kleintje in. Benieuwd hoe dat moet? Dat lees je hier.

Stap 2. Side

Leg je kleintje op de zij op je arm.

Stap 3. Ssshh

Praat langzaam tegen je baby en zeg luid ‘sshh’ bij het oor van je kindje.

Stap 4. Swing

Wieg het hoofdje van je kleintje zachtjes heen en weer in je hand.

Stap 5. Suck

De laatste stap is het geven van een speentje aan je kind.

In onderstaande video gaat kinderarts Karp dieper in op de methode en beantwoordt hij een aantal vragen over huilende baby’s. 

Meer lezen?

Happiest Baby

Reageer op artikel:
Is je baby ontroostbaar? Probeer de Happiest Baby-methode
Sluiten