Lise Steegmans
Lise Steegmans Zwanger 2 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Harde buik of het begin van je bevalling? Zo weet je het verschil!

Omdat er zoveel in je lichaam gebeurt tijdens je zwangerschap, is het soms moeilijk om in te schatten wanneer de bevalling echt begint. Vooral tijdens je eerste zwangerschap is het soms moeilijk om een harde buik en weeën van elkaar te onderscheiden.

Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen deze twee op te merken.

Kenmerken van een harde buik

Harde buiken worden ook wel Braxton-Hicks contractions genoemd. Dit zijn eigenlijk een soort ‘oefenweeën’ die zich gemiddeld vanaf de 24e week van je zwangerschap kunnen voordoen. Dit zijn samentrekkingen van je baarmoeder. Enerzijds rekt je baarmoeder zich hierdoor steeds een stukje op, anderzijds oefent je baarmoeder al een beetje voor de bevalling.

In het Nederlands wordt dit een ‘harde buik’ genoemd, omdat je echt merkt dat je buik tijdens zo’n oefenwee heel hard wordt. Dit is ook te voelen voor je partner. Waar je buik normaal gesproken heel zacht en ontspannen is, is dit tijdens een oefenwee wel anders.

Een harde buik kan een vervelend gevoel geven. Soms houdt een dit een paar minuten aan, voordat het weer ontspant. Ook kan het om de zoveel minuten weer opkomen. Ondanks dat dit kan lijken op weeën, zijn dit ze niet. De pijn van een terugkomende harde buik neemt over het algemeen ook niet toe zoals bij weeën, maar blijft vaak hetzelfde.

Krampen tijdens je zwangerschap: dit kunnen de oorzaken zijn

Als je weeën hebt, spant de baarmoeder zich ook aan, maar verweekt hierdoor ook steeds meer je baarmoedermond. Dit gebeurt niet als je een harde buik hebt. Als je dit hebt en je zou met een vinger inwendig voelen, zal je merken dat je baarmoeder nog steeds aanvoelt als een afgesloten tuitje.

Een ander verschil is dat weeën over het algemeen niet te stoppen zijn, en beginnen op de meest onverwachte momenten. Harde buiken kunnen soms ook een gevolg zijn van een te grote inspanning. Veel vrouwen merken een harde buik op als ze teveel hebben gelopen of op een andere manier hebben bewogen. Daarom kan een harde buik ook een teken zijn dat je het iets rustiger aan moet doen.

Wanneer en hoe vaak moet je je baby in je buik voelen?

Kenmerken van weeën

Als je echt weeën begint te krijgen, is de komst van je baby in het zicht! Toch bestaan ook weeën uit verschillende stadia. Zo heb je voor weeën, ontsluitingsweeën, persweeën en naweeën. Alles over de verschillende stadia, lees je in dit artikel.

Voorweeën lijken het meeste op een harde buik, maar het verschil is dat ze een stuk pijnlijker zijn. Voorweeën verslappen daarnaast de baarmoedermond, zodat je baby deze straks beter kan passeren. Dit gebeurt niet bij een harde buik.

Een ander verschil met een harde buik is dat voorweeën vaak rond de 30 á 40 seconden aanhouden. Harde buiken kunnen soms langer of juist korter aanhouden, maar nemen niet toe in intensiteit.
Zodra je merkt dat de weeën langer aanhouden, misschien wel tot een minuut, en steeds pijnlijker worden, dan heb je ontsluitingsweeën. De bevalling is dan officieel begonnen!

Soms gaan weeën ook gepaard met het breken van de vliezen. Soms gebeurt dit voordat de weeën beginnen, maar vaak breken de vliezen pas tijdens de weeën.

Bevallingsverhaal Michelle: ‘De verloskundige is er nog niet, dus ik besluit te doen wat mijn lichaam van me vraagt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme