Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Gezondheid 11 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Hardlopen: 15 redenen om juist nu je renschoenen uit de kast te vissen

Geen zin, geen tijd, druk mer de kinderen of druk met werk. Wij snappen het, soms heb je wel even andere dingen aan je hoofd dan sporten. En toch grijpen wij dit moment aan om te beginnen over hardlopen.

Want juist tijdens deze ongrijpbare periode en het mooie weer, is hardlopen dé ideale activiteit. Het is de manier om je hoofd even helemaal leeg te maken.

15 redenen om je sportschoenen vandaag nog aan te trekken

Ga er even goed voor zitten, even dan, daarna kun je aan de bak!

1.Beter focus op werk

Flink hardlopen bevordert je bloedsomloop en daardoor krijg je meer zuurstof in je hersenen. Één plus één is twee: je zult merken dat je de rest van de dag helderder bent.

2. Meer zin in seks

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je sport, je ook actiever wordt in bed. En, hardlopers zijn weer meer tevreden met hun lichaam (zie ook de volgende reden) wat ook weer goed is voor de goesting.

3. Happy body

Door te bewegen krijg je een positiever lichaamsbeeld en meer zelfvertrouwen. In plaats van te zien wat er allemaal mis mee is in jouw ogen, ga je zien wat je lichaam allemaal kan.

4. Goed voor je hart

Hardlopen verlaagt je bloeddruk, cholesterolgehalte en vermindert de kans op diabetes en aderverkalking.

5. Verminder menstruatiepijn

Uit onderzoek blijkt dat tijdens het sporten de stof endorfine vrij komt. Dit verzacht de pijn en geeft een euforisch gevoel. En nog beter: tijdens de laatste periode van je menstruatiecyclus verbrand je ietsje meer vet en heb je meer uithoudingsvermogen.

6. Goed voorbereid op een toekomstige zwangerschap

Sport je? Dan heb je minder kans op zwangerschapsdiabetes, bloedarmoede, spataderen, vermoeidheid en een slechte nachtrust wanneer je in verwachting zal zijn.

7. Minder stress

We zeiden het al: tijdens het hardlopen maak je endorfine aan. Een stofje waardoor je je gelukkig voelt en minder last zal hebben van stress.

8. Geen dip meer

Verlos jezelf van dipjes. Volgens onderzoek kan hardlopen depressies verminderen dankzij fenyletylamine. Wat moet je doen? Regelmatig twintig à dertig minuten sporten op zeventig procent van je kunnen. En dat is precies wat je bij hardlopen doet!

9. Goed voor je botten

Na je dertigste neemt de dichtheid van je botten af waardoor ze brozer worden. Om sterk te blijven moeten je botten regelmatig belast worden, hardlopen is daar perfect voor.

10. Goed voor je bloedsuiker

Sporten helpt je lichaam om het glucosegehalte in je bloed op peil te houden. Extra belangrijk voor diabetici of mensen die risico lopen om diabeet te worden.

11. Mooie huid

Door hard te lopen maakt je huid sneller collageen aan, hoef je niets extra’s voor te doen. Ook stimuleert sporten de bloedcirculatie in de huid waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

12. Leef langer

Gemiddeld leven hardlopers langer én met betere kwaliteit van het leven, zo blijkt uit onderzoek. Het verschil kan oplopen tot zo’n 2,5 jaar.

13. Goedkoop

Een paar goede hardloopschoenen zijn niet goedkoop maar hun investering meer dan waard. Maar, behalve die uitgave, kost hardlopen verder niets!

14. Je bespaart tijd

Je hoeft nooit rekening te houden met een klasje of wanneer de sportschool open is – zeker nu de sportschool dicht is. Ga gewoon hardlopen wanneer het jou uitkomt..

15. Het geeft een kick

Iedere week je grens weer verleggen geeft een kick. Zorg er wel voor dat je doelen haalbaar zijn, anders is de kans groot dat je je motivatie verliest. En dat je hardloopschoenen snel weer in de kast verdwijnen.

Meer lezen over hardlopen en andere sportieven activiteiten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hardlopen: 15 redenen om juist nu je renschoenen uit de kast te vissen
Sluiten