Onderzoek: een uur hardlopen verlengt je leven met zeven uur

Sinds hardlopen niet alleen een fysieke uitdaging is, maar ook vooral een mentaal spel geeft het je wellicht wat discipline als je weet dat je er langer door leeft. Een uurtje rennen zou je leven namelijk met zeven uur verlengen.

Sporten schiet er vaak bij in, hoe lekker het ook is. Maar als je denkt: ik móet echt weer iets gaan doen, trek dan je hardloopschoenen aan. En als je het al fanatiek doet: good for you. Er is geen weg meer terug, want hardlopen is hartstikke goed voor je. Naast dat je er je hoofd lekker leeg mee kunt maken, is het een goede reden is voor wat me-time en krik je er ook je conditie mee op. Wat weer helpt om al die ballen in de lucht te houden. Dat je die paaseieren er meteen afrent, is alleen maar mooi meegenomen.

Maar wacht even, een langer leven?

Uit onderzoek van de State universiteit in Amerika blijkt nu ook nog eens dat je jouw leven kunt verlegen door te gaan rennen. De onderzoekers waren nieuwsgierig naar het effect van hardlopen (en het verschil met andere sporten) en keken naar de sterfdata van mensen die rennen. Wat blijkt? Hardlopers leven ongeveer drie langer dan mensen die niet hardlopen. Deze informatie is gebaseerd op zestig minuten rennen in totaal in één week.
Dus anders gezegd: een uur hardlopen per week verlengt je leven met zeven uur. Andere sporten verlengen je leven ook, maar hardlopen blijft het meest effectief, vanwege het intensieve cardio-gehalte.

LEES OOK: Dit voordeel van hardlopen had je vast niet verwacht

Het onderzoek is onderdeel van een gezondheidsonderzoek dat vijftien jaar lang heeft geduurd. Voor het onderzoek werden meer dan 55 duizend mensen tussen de achttien en honderd jaar onderzocht, en ondervraagd over hun dagelijkse bezigheden. Opvallend was dat de mensen die wekelijks hardliepen langer leefden. Ook gingen de mensen die hardlopen 45 procent minder vaak dood aan een hartkwaal.

Verdelen mag

Natuurlijk moet je je nu niet meteen in je lycra en je sportlegging hijsen om na een uur total loss thuis je drempel weer over te kruipen, want je kunt met hardlopen altijd het beste rustig aan beginnen. Volgens de onderzoekers kun je dit prima verdelen over de week. De meeste mensen doen ongeveer een half uur over vijf kilometer, dus kun je simpelweg je leven verlengen door elke week twee rondjes van vijf kilometer in te calculeren.

Elke leefstijl

Fijn feitje: het maakt volgens de resultaten van het onderzoek niet uit of je drinkt, rookt of overgewicht hebt. Simpelweg álle mensen zouden iets langer leven met hardlopen in hun wekelijkse schema.

Hebben we je overtuigd? Dit zijn 6 tips die je kunt gebruiken als je wilt beginnen met hardlopen

ncbi

Reageer op artikel:
Onderzoek: een uur hardlopen verlengt je leven met zeven uur
Sluiten