Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 14 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Work it! Hardwerkende kinderen opvoeden doe je zo

Naarmate je kleintje opgroeit wil je ‘m het liefst de mooiste dingen zien bereiken. Je wil dat hij iets vindt waar hij zoveel passie voor voelt, dat hij er serieus werk van gaat maken. Want hoe fijn is dat?

Je kind werkt zich hoogstwaarschijnlijk niet uit zichzelf het schompes. Het is mede aan jou om ‘m de tools mee te geven die hij nodig heeft om succesvol te worden. Vandaar deze stoomcursus.

Hardwerkende kinderen opvoeden doe je zó

Wordt jouw kind later sowieso CEO van een tof bedrijf, richt hij zijn eigen sapjesbar op of gaat hij als ZZP-er aan de slag? Niemand weet wat de toekomst brengt, maar het kan nooit kwaad om ‘m wat basis dingetjes mee te geven. Lees je mee?

1. Herken en bemoedig veerkrachtigheid

Het is voor kinderen – en voor vrijwel iedereen – belangrijk om een bepaalde emotionele veerkracht te hebben. Met emotionele veerkracht bedoelen we het vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden, tegenslagen, veranderingen en stress. Jezelf herpakken als het niet zo lekker gaat, gefocust naar de toekomst blijven kijken en vooral niet in het verleden blijven hangen.
Veerkrachtig zijn is op jonge leeftijd al zo noodzakelijk, omdat het je leert dat het oké is om te falen. Leer je kind dat fouten maken bij het leven hoort en dat falen deel uitmaakt van later succes. Je kunt alleen écht hard werken – en succes boeken – als je het blijft proberen.

2. Erken dat hij dingen op zijn eigen manier doet

Best een lastige, maar het is erg belangrijk dat je je kind zijn eigen weg laat vinden in de wereld. De kans is groot dat je ‘m vaak (onbewust) iets te veel aan de hand neemt of stuurt in zijn doen en laten, terwijl je hem het beter zelf uit kunt laten vogelen. Natuurlijk kun je laten zien hoe jij dingen aanpakt, maar dit betekent niet dat hij het precies zo moet doen.

3. Wees trots op wat hij bereikt, maar laat ook zien dat je weet hoe veel moeite het heeft gekost

De trots die je voelt wanneer hij voor het eerst zonder zijwieltjes wegfietst of zijn A-diploma haalt, is makkelijk te uiten. Probeer je echter niet te veel te focussen op het diploma of het feit dat hij kan fietsen; herinner hem aan alle stapjes die hij heeft moeten zetten om zijn doel te bereiken. ‘Weet je nog, al die keren dat je door het gat moest zwemmen?’ Hij mag zich best even realiseren dat het ‘m is gelukt na al dat harde werken!

LEES OOK: Hardwerkende moeder met schuldgevoelens krijgt bijval van dochter én andere moeders

4. Laat hem verschillende werelden ontdekken

Hard werken ziet er voor iedereen anders uit. Als je kind constant tekort schiet bij wiskunde, is hij ondertussen misschien een geboren schrijver. Het is in dit geval belangrijk om aandacht te besteden aan zijn talige kant en de boeken die hij achter elkaar uitleest, en niet te veel te focussen op wat hij niet zo goed kan. Natuurlijk is het de bedoeling dat hij die wiskunde toets uiteindelijk haalt, maar laat je kind vooral ontdekken waar hij blij van wordt en energie van krijgt.

5. Ondermijn zijn moeite niet

Als je peuter je helpt opruimen en jouw definitie van ‘opgeruimd’ is nét iets anders dan die van hem, waardeer dan alsnog de moeite. Je bent waarschijnlijk niet opeens veel sneller klaar en het wordt ook echt niet per se schoon, maar het gaat om het idee.

6. Wees een voorbeeld!

Jij bent zijn állergrootste voorbeeld, dus als jij hard werkt, is de kans groot dat hij in jouw voetsporen zal treden. Als je thuiskomt en de hele avond zeurt over je baan, zal hij automatisch jouw negatieve kijk op werk overnemen. Je hebt een supergrote invloed, dus wees positief en laat hem zien wat je allemaal doet op je werk, in het huishouden en voor het gezin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme