Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Kids 17 sep 2020

Met deze tips was je zonder tranen en gegil de haren van je kind

De haren wassen van je dreumes of peuter kan – op z’n zachtst gezegd – een behoorlijke uitdaging zijn. Je kind is bang dat er water in zijn of haar ogen komt en dat gaat gepaard met de nodige tranen en gegil.

Best vervelend voor beide partijen en dus geven wij een aantal gouden tips waarmee je stennis onder de douche voorkomt.

Haren wassen bij je kind een drama? Met deze tips niet meer

Hoewel de meeste kinderen gek zijn op badderen of douchen, is er altijd een omslagpunt waarbij het minder gezellig wordt: het wassen van de haren. Het ene kind is bang om de ogen dicht te doen, de ander moet er niet aan denken om ook maar een paar spettertjes water in zijn of haar ogen te krijgen.

Als ouder sta je op zo’n punt als haren wassen behoorlijk machteloos: want wat kun je doen om het wél te laten slagen? Nou, pas eens onderstaande tips toe.

1. Laat je kindje een zwembril op zetten

Een zwembril is bedoeld om geen water in de ogen te krijgen en dus is-ie ook hartstikke geschikt voor onder de douche. Je kindje heeft zo geen angst meer om water in de ogen te krijgen en hoeft ze daarnaast ook niet te sluiten.

2. Zorg dat er een droge handdoek in de buurt is

Laat je kleintje vooral weten dat er een droge handdoek in de buurt is die ieder moment ingezet kan worden als hij of zij water in de ogen krijgt.

3. ‘Kijk naar de lucht’

Wat ook goed werkt is je kind leren om ‘naar de lucht te kijken’ wanneer de shampoo moet worden uitgespoeld. Vertel er een leuk verhaaltje bij: van rondfladderende vogeltjes tot een zogenaamde zonsondergang. Een beetje fantasie kan al voldoende zijn.

4. Leg een washandje voor de ogen

Geen zwembril bij de hand? Een washandje kan ook goed werken. Leg ‘t netjes voor de ogen zodat er geen water in komt. Veel kleintjes vinden het overigens ook heerlijk rustgevend.

5. Maak er een spelletje van

Aangezien haren wassen een stressvolle situatie voor je kind kan zijn, is het handig om er als ouder toch een leuk moment van te maken. En dus is het slim om er een spelletje van te maken. Doe bijvoorbeeld alsof je kind bij de kapper zit en jij zijn of haren eerst moet wassen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met deze tips was je zonder tranen en gegil de haren van je kind
Sluiten