Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 16 nov 2017

Harry Potter boeken lezen zorgt voor minder vooroordelen bij kinderen

Het lezen van Harry Potter boeken veroorzaakt al jaren ontzettend veel plezier bij kinderen over de hele wereld. De verhalen brengen zo veel blijdschap. Onderzoek wijst nu uit dat er wetenschappelijke bewijzen zijn dat er positieve lange termijn effecten zijn voor kinderen die de magische verhalen lezen.

Het onderzoek in het Journal of Applied Social Psychology draagt de naam ‘The Greatest Magic of Harry Potter: Reducing Prejudice,’ en laat zien dat het allemaal draait om de kracht van storytelling. Specifiek om het kunnen identificeren met het hoofdpersonage Harry Potter en het niet willen lijken op het slechte karakter van Voldemort. Door het lezen van Harry Potter boeken bestaat ook de kans dat tweens en tieners op een positieve manier kijken naar groepen met een stigma.

LEES OOK: Pottopoly is Monopoly voor Harry Potter fans.

Harry Potter boeken lezen

Hun hypothese: de houding van kinderen ten opzichte van minderheidsgroepen als immigranten, gays en vluchtelingen verbetert als ze Harry Potter boeken lezen.

Hun experimentele onderzoek met basisschoolkinderen en middelbare school scholieren en studenten ondersteunde de hypothese.

Magische boekenschrijfster

Natuurlijk is lezen uberhaupt geweldig voor kinderen en er zijn vast veel meer boeken met hoofdpersonen en onderwerpen die positieve effecten hebben op attitudes. Toch komen de Harry Potter boeken als extra geschikt uit het onderzoek en dat geeft des te meer reden om je oude Harry Potter boeken uit het stof te trekken en te gaan voorlezen of doorgeven aan je eigen kids. J.K. Rowling is niet alleen een magische boekenschrijfster maar ook een wereldverbeteraar!

Journal of Applied Social Psychology

Reageer op artikel:
Harry Potter boeken lezen zorgt voor minder vooroordelen bij kinderen
Sluiten