Deze 13 producten zou de gemiddelde cardioloog nooit eten

Cardiologen, het zijn net mensen die heus af en toe genieten van een stuk chocola en een glas wijn. Er zijn echter een paar producten waar je ze zelden of nooit mee zal betrappen. Cardioloog Jennifer Haythe doet uit de doeken welke dat zijn… 

Cardiologen weten als geen ander wat het effect is van (ongezond) eten op je hart. Daarom blijven ze zoveel mogelijk uit de buurt van het volgende:

1. Bewerkt vlees

Bacon, ham, hotdogs, worstjes… cardioloog Jennifer Haythe moet er niets van hebben. ‘Deze producten druipen letterlijk van het vet. We weten dat worsten en bewerkt vlees gelinkt worden aan kanker en hartfalen.’ Met bewerkt vlees wordt vlees bedoeld dat is gezouten, gerookt of gefermenteerd om de houdbaarheid te verlengen. Vaak is dat handig eten wat je in een handomdraai klaarmaakt, maar stikt het ook van het zout en de chemicaliën. Die zijn – zeker in grote hoeveelheden – schadelijk voor het hart.

2. Rood vlees

Niets zo lekker als een precies goed gebakken biefstuk. Maar dat sappige stuk vlees dat is gebakken in roomboter kun je beter bewaren voor echt speciale gelegenheden. Het zit namelijk vol verzadigd vet, zout en cholesterol. Wil je toch rood vlees eten? Gebruik dan kruiden om de biefstuk op smaak te brengen en laat de roomsauzen achterwege.

3. Een zak chips

Eén chipje is geen chipje en voor je het weet heb je de bodem van de zak bereikt. Chips zijn echter doorspekt van zout, transvetten en koolhdyraten. Uit onderzoek blijkt dat 99,2% van de wereldbevolking meer dan 2.000 milligram zout per dag eet. Maar meer dan 2.000 zout per dag is ook de oorzaak van 1 op de 10 hart-gerelateerde sterfgevallen. Wil je chips echt niet opgeven? Ga dan voor de baked-variant.

4. Pizza

We weten natuurlijk dat pizza geen #fitgirl maaltje is, maar dokter Haythe maakt het nog erger. ‘Pizza is niets anders dan een bal van koolhydraten afgetopt met zout en bewerkte kaas.’ Je maakt het iets minder erg door de pepperoni of salami achterwege te laten. Je kan ook zelf pizza maken met een spelt- of bloemkoolbodem em die beleggen met je favoriete groenten, wat goede olijfolie en verse geitenkaas.

5. Cola light

Het aspartaam in cola light is volgens cardioloog Sindhu Koshy nog ongezonder dan een normaal colaatje drinken. ‘Het zorgt er bovendien voor dat je naar zoete dingen verlangt.’ Veel zoet eten zorgt ervoor dat je aankomt, en overgewicht is allesbehalve goed nieuws voor je hart. Met overgewicht loop je niet alleen groter risico op hartproblemen, maar ook op een hoge bloeddruk en diabetes.

6. Tafelzout

Kwistig met het zoutvaatje strooien, leidt tot een verhoogde bloeddruk. Als je bloeddruk te hoog is, verharden en verkleinen de slagaderen, wat uiteindelijk kan zorgen voor een hartaanval. Of het nou Himalaya zout of roze zout is: het is gewoon niet gezond. Als je gevoelig bent voor een hoge bloeddruk kun je gerechten beter op smaak brengen met andere kruiden.

7. Cruesli uit pak

Zelfgemaakte granola is tot daar aan toe, maar cruesli uit een pak is echt niet zo’n goed idee. Suiker is slecht voor je gebit en taille, maar ook voor je hart. Mensen bij wie hun calorie-inname voor 17 tot 22 procent uit toegevoegde suikers bestaat, hebben 38% meer kans op een hartaandoening dan de mensen bij wie dat percentage op 8% ligt. Ga daarom voor ontbijtgranen met zo min mogelijke toegevoegde suiker of nog beter: havermout.

8. Wit brood

Witte koolhydraten worden in je lichaam meteen omgezet in suiker. Ga daarom liever voor volkoren brood en pasta: die bevatten veel vezels en worden langzaam opgenomen waardoor je bloedsuiker beter wordt gereguleerd. Zo zit je langer vol en krijg je tussendoor minder cravings naar zoetigheid.

9. Energiedrankjes

Energiedrankjes claimen je lichaam op een natuurlijke manier energie te geven, maar de guarana en taurine zijn in combinatie met cafeïne funest. Het kan zelfs leiden tot hartritmestoornissen. Zeker in combinatie met een slaaptekort – de belangrijkste reden waarom mensen naar zo’n drankje grijpen.

Bizar: met een uur hardlopen verleng je je leven met zeven uur.

Readers Digest

Reageer op artikel:
Deze 13 producten zou de gemiddelde cardioloog nooit eten
Sluiten