Thea Tijssen
Thea Tijssen Gezondheid 11 okt 2016

Heb jij ook kleding in de kast hangen met de kaartjes er nog aan? Dit is waarom

Ik vraag me vaak af hoe dat komt dat wij vrouwen allemaal wel een paar shirts, jurkjes of ga zo maar door in de kast hebben liggen, die daar eeuwig zullen blijven. Heb jij ook kleren in je kast hangen met de kaartjes er nog aan? Het was even wat uitzoekwerk, maar ik weet nu hoe het zit. Doe er je voordeel mee.

5 redenen waardoor sommige kleding nooit gedragen wordt:

[STAP stap=”1″]

We negeren ons gevoel

De meest voorkomende reden waarom je een kledingstuk koopt dat vervolgens nooit de kast verlaat, is dat je een verkeerde beweegreden had om het item te kopen. Waarschijnlijk ging het zo: er was iets geweldigs aan het kledingstuk, maar er was ook iets wat niet helemaal klopte, maar omdat het in de uitverkoop was, kocht je het toch.

Ik kocht bijvoorbeeld een oudroze plooirok, met een coole print erop. Hij was mooi, en viel met van alles te combineren. Tot zover het positieve gedeelte. Het minder goede gedeelte was dat ik wel ooit zo’n plooirok had gehad, maar ik die vanwege onduidelijke redenen maar één keer had gedragen. Ik had dus kunnen bedenken dat deze rok een zelfde (ongedragen) leven tegemoet zou gaan. Maar ik was zo vastberaden om iets te kopen, dat ik die andere gevoelens negeerde. Uiteindelijk hangt die rok dus nog steeds ongedragen in m’n kast.

Lees ook: Je kledingkast eindelijk opruimen? Deze applicatie helpt je!

[STAP stap=”2″]

We kopen kleren voor het leven dat we willen, niet voor het leven dat we hebben

Ben je ooit gevallen voor een item dat je erg graag wilde hebben, zoals heftige, leren laarzen met studs? Die waren écht iets voor jou, die zouden je inner rock chick naar bovenhalen. Maar toen je thuis kwam, realiseerde je je dat die laarzen veel te heftig waren om naar je werk aan te doen, met je representatieve baan in een nogal zakelijke omgeving. Je kocht ze dus voor je fantasie (die inner rock chick van jou, heeft nog nooit iemand gezien) in plaats van de realiteit.

[source id=”attachment_119971″ align=”none”][/source]

[STAP stap=”3″]

We willen graag 5 kilo afvallen. Ooit

Wees eens eerlijk, heb je een jeans in je kast liggen die iets te (of veel te) strak zit, maar die je toch houdt tot die ene dag in de toekomst dat je ‘m waarschijnlijk wel weer aan kan? Heb je jezelf ervan overtuigd dat hij binnenkort echt goed om je strakke billen zal zitten, als je tenminste dat extra laagje vet kwijtraakt? Binnenkort dus? Zo herkenbaar! Doen we dit niet allemaal weleens? Maar laten we eerlijk zijn: die dag dat je ‘m aan kunt omdat je bent afgevallen, is waarschijnlijk nog ver weg. Kleren bewaren voor een dag die wel of niet komt, is onzin. Omarm wie je vandaag bent en geef weg wat je niet past.

Lees ook: 9 dingen die jij herkent, als je ook een typische jojo’er bent

[STAP stap=”4″]

We voelen ons schuldig door het kopen van kleren

Er zijn ook donkerdere redenen te bedenken waarom sommige onder ons niet dragen wat ze kopen. Dr. Jennifer Baumgartner, schrijver van ‘You Are What You Wear: What Your Clothes Reveal About You’ zegt dat vrouwen die dwangmatig shoppen, zich vaak schuldig voelen en die geshopte kleren vervolgens niet dragen om zichzelf te straffen. Heel verdrietig, maar dat is dwangmatig shoppen natuurlijk überhaupt. Het enige wat ik hierover kan zeggen is: zoek hulp.

[STAP stap=”5″]

We willen ‘speciale’ kleren graag zo lang mogelijk mooi houden

De laatste reden dat we kleren niet aandoen, doet me denken aan hetzelfde excuus dat we aandragen voor het niet gebruiken van ons chique, porseleinen servies of dat mooie zilveren bestek dat van oma is geweest; het is zó mooi, dat we niet willen dat er iets mee gebeurt. In plaats daarvan hebben we elke dag dezelfde saaie kleren aan (of eten we elke dag van dezelfde onooglijke borden), wachtend op die ene speciale gelegenheid waarop we iets moois mogen aandoen. Zullen we daar vanaf vandaag mee ophouden? Doe die mooie jurk lekker morgen aan. Of beter nog: vandaag!


Nu we toch zo lekker bezig zijn, lees dan ook meteen maar even dit: Please, trap niet (alwéér) in deze valse mode-aankopen

Reageer op artikel:
Heb jij ook kleding in de kast hangen met de kaartjes er nog aan? Dit is waarom
Sluiten