Hebben jullie een hond? Lees dan vooral verder

We schreven er al eerder over: huisdieren zijn hartstikke goed voor de (emotionele) ontwikkeling van kinderen. Maar we doen er nog even een schepje bovenop. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen die opgroeien met viervoeters in huis, minder angst hebben dan kinderen zonder honden.

Onderzoekers van het Basset Medical Center, de universiteit van Oklahoma én Dartmouth Medical School onderzochten 643 gezonde New Yorkse kinderen. De ene groep kinderen had wel een hond, de andere niet. Voor het onderzoek begon werd naast de fysieke en mentale gezondheid van alle deelnemende kinderen, ook de gesteldheid van hun ouders getest. Mogelijke depressiviteit bij ouders kan namelijk ook de gezondheid van hun kinderen beïnvloeden.

Achttien maanden later werd dit onderzoek herhaald. En wat bleek? 21 procent van de kinderen die geen hond hebben, hadden meer dan gemiddeld last van angsten en bijbehorende psychische aandoeningen, in tegenstelling tot 12 procent van de kinderen mét hond.

Bron: giphy

Mentale voordelen

De onderzoekers verklaren de resultaten nader: ‘Kinderen die opgroeien in een huishouden waar ook honden aanwezig zijn, hebben minder last van sociale angst en verlatingsangst. Ook zorgt de aanwezigheid van honden ervoor dat kinderen makkelijker een gesprek aan gaan met anderen. En zijn kinderen vaak in contact met honden, kan dit ervoor zorgen dat ze ook op latere leeftijd minder vatbaar zijn voor psychische problemen.’

Meer geluk, minder stress

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat honden het cortisolniveau (stresshormoon) van kinderen aanzienlijk verminderen én het oxytocineniveau (gelukshormoon) verhogen. Klinkt als het ideale recept voor een mega-schattige puppy!

Ga jij overstag, of hebben jullie al een hond? Praat mee op Facebook!

Lees ook: 12 redenen om nú een huisdier te nemen >

Reageer op artikel:
Hebben jullie een hond? Lees dan vooral verder
Sluiten