Eva Dusch
Eva Dusch Body 1 apr 2016

Hebben we straks allemaal deze bh die borstkanker kan ontdekken?

De cijfers liegen er niet om: borstkanker is de op-een-na-dodelijkste ziekte bij vrouwen. Logisch dat de zoektocht naar preventieve maatregelen volop in ontwikkeling is. Nieuw op de radar: een bh die afwijkingen in je borsten zou signaleren.

Soms hoor je van die medische ontwikkelingen waarbij de (positieve) verbazing net zo groot is als je sceptische onderbuikgevoel. Onderzoekers van de Nationale Universiteit van Colombia hebben namelijk een bh namelijk bedacht die waarschuwingssignalen afgeeft wanneer er afwijkingen of abnormaliteiten in je borsten worden gesignaleerd. Best freaky niet?

De ingebouwde infraroodsensoren reageren op temperatuurverschillen die zouden kunnen wijzen op de eventuele aanwezigheid van kankercellen. Wanneer deze cellen aanwezig zijn, pompt het lichaam namelijk meer bloed richting je borsten waardoor de temperatuur stijgt.

Ongelooflijk: vrouw met borstkanker geeft zoontje borstvoeding>

Bron: Shape

Stoplicht

Hoe werkt het: De ‘scan’ met deze bh duurt vaak een paar minuten, waarna je geïnformeerd wordt via een speciaal stoplicht-systeem. Een rood licht betekent dat er een afwijking is gesignaleerd, geel licht staat voor een nieuwe test en bij groen licht mag je opgelucht ademhalen. De onderzoekers waarschuwen dat de bh niet specifiek is gericht op borstkanker, alleen om afwijkingen in de borsten te detecteren, ongeacht wat de oorzaak is. Bij rood licht wordt dan ook geadviseerd zo snel mogelijk een bezoek aan je dokter te brengen.

Betrouwbaar

BH’s kunnen tegenwoordig vele dingen, maar of ze ook borstkanker kunnen opsporen? Het blijft de vraag en het antwoord vanuit de medische en wetenschappelijke wereld is niet eenduidig. Het houdt de onderzoekers in ieder geval druk bezig, want deze bh is niet het eerste initiatief als preventieve maatregel. Er zijn al verscheidene bh’s op de markt verschenen met ingebouwde sensoren, zoals de First Warning Systems.

De bh wordt momenteel nog volop getest en is vooral een plan voor de toekomst. Want hoe betrouwbaar is dit systeem, voordat we allemaal in paniek schieten of onnodige ziekenhuisbezoeken plannen. Een kritische houding is dus niet gek. We hebben ook zo onze vraagtekens bij dit product, maar misschien werkt het in de toekomst wel echt en hebben we allemaal dit ding in de kast liggen.

Wat vinden jullie van dit ontwerp? Laat het weten op onze Facebook!

Lerares met borstkanker krijgt een verrassing van haar leerlingen>

Reageer op artikel:
Hebben we straks allemaal deze bh die borstkanker kan ontdekken?
Sluiten