De ultieme tips voor een goede hechting tussen vader en baby

Kinderen Laurien Bleeker 11 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Je baby zit negen maanden lang in jouw buik en ook in de periode daarna is de pasgeboren mini het meeste bij jou te vinden. Maar een goede hechting met papa is minstens zo belangrijk, voor zowel het kindje als de vader.

Hechting met papa

Met deze tips zorg je voor een sterke hechting tussen papa en jullie kersverse baby, vanaf de geboorte.

1. Na de geboorte: pak je momentjes

De baby wordt als eerste op de borst bij mama gelegd, maar daarna gaat de net bevallen moeder even opfrissen onder de douche. Dan is het jouw beurt. Ga lekker op bed zitten en neem je mini tegen je aan, het liefst met huid-op-huid contact: de communicatie van een baby gaat de eerste maanden vooral via voelen, dit is dus heel goed voor een sterke hechting.

2. De eerste nacht

Vaak is de nieuwe mama nog te zwak om de hele nacht in de weer te zijn, dus neem de taken op je die jij kan doen. Geef je baby een schone luier voor het voeden, dan heb je meteen weer je momentje samen gepakt. Geven jullie flesvoeding? Dan kan jij ook een keer voeden en pakt mama een paar uurtjes extra slaap.

3. Neem een paar dagen vrij

Onderzoek wijst uit dat nog maar weinig vaders in Nederland gebruikmaken van het ouderschapsverlof. Maar de eerste periode, de kraamweek, is misschien wel de belangrijkste om bij te zijn. De kraamverzorgende kan je namelijk zo veel leren over je baby, het voeden en verzorgen. Daarnaast krijg je die eerste week nooit meer terug, hoe bijzonder is het als je die als vader ook bewust meemaakt?

4. Lekker samen badderen

Maak van het badderen jouw momentje, je baby zal dit heerlijk vinden. Helemaal als je met hem mee in bad gaat. Of ga samen onder de douche, ook dat vinden kindjes vaak een fijn moment samen. Ook hier zorg je weer voor huid-op-huid contact.

5. Wiegen, zingen en sussen

Je baby herkent je stem nog vanuit de baarmoeder en luistert daar graag naar, want het is bekend en vertrouwd. Neem je kindje dan ook in je armen als hij overstuur is en sus, zing en praat tijdens het wiegen. Dit in combinatie met je hartslag zal ervoor zorgen dat je baby in no time weer rustig en tevreden is.

Lees ook: Een veilige hechting: wat is het en waarom is het belangrijk voor je kind?

6. Maak oogcontact met je kindje

Je baby communiceert voordat hij kan praten met zijn zintuigen, dus door te voelen, ruiken, horen, proeven en zien. En dat laatste, daar kan je flink gebruik van maken. Probeer op momenten dat je baby alert is, oogcontact te maken. Bijvoorbeeld door hem uit bedje te halen na een slaapje.

7. Als je kindje ouder is

Plan dan momenten samen in, om te spelen of er even op uit te gaan. Deze papa-kind momentjes zijn belangrijk voor jullie beiden en het versterkt jullie band. Een papa-dag waarop mama werkt, kan hier ook goed aan bijdragen.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

24baby

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme