florine duif
florine duif Kids 29 nov 2016

8x zo boost je het zelfvertrouwen van je kind

Zelfvertrouwen, oftewel: vertrouwen hebben in je eigen kunnen en zijn. Helaas worden niet alle kinderen geboren met een enorme dosis van dit gevoel en mag er soms best wat bij. Gelukkig kun je als ouder het zelfvertrouwen van je kind op allerlei manieren boosten.

8 tips & tricks die je kind meer zelfvertrouwen geven:

1. Geef aandacht aan je kind
Hup, leg die telefoon weg als je kind je iets wil laten zien en geef je kind even alle aandacht. Je kind heeft niks aan een moeder die ‘Oh wat knap!’ roept, terwijl ze een Facebook-post van Tante Bep op dat moment belangrijker vindt. Toon oprechte interesse als je kind iets met je wil delen.

2. Love, love en nog eens love
Natuurlijk weet je kind best dat je van ‘m houdt, maar laat het toch heel vaak zien. Steun je kind, laat merken dat hij of zij er mag zijn en dat je super blij bent met ‘m. Oh, en knuffel. Knuffelen, knuffelen en nog eens knuffelen. Ook als ze al pubers zijn; dan vinden ze het maar irritant (zeggen ze).

LEES OOK: ‘Niet de eindbestemming maar je eigen koers is je grootste geluk’

3. Fouten maken mag. En erom lachen al helemaal.
Een kind mag best om zichzelf of om jou lachen, als er iets fout gaat. Denk: een beker limonade om. Reageer dus niet meteen geïrriteerd als er zoiets gebeurt. We maken allemaal fouten en dat is helemaal niet erg.

via GIPHY

4. Luister. Echt
Toon begrip. Praat met je kind en luister waar het mee bezig is of mee zit. Neem het serieus. En neem hier dus ook de tijd voor. Is je kind niet zo’n prater? Begin dan over iets tijdens een bezigheid waarbij je elkaar niet direct aankijkt zoals de afwas of de hond uitlaten. Je zult verbaasd zijn over de gesprekken die er op dit soort momenten ontstaan.

5. ‘Je kan het!’
Geef mee dat alles mogelijk is. Wanneer je kind zegt ‘Maar ik kan het niet’, dan mag je best even zeggen dat ‘ie het echt wel kan. Maar let we op: wees geen pushover. Oftewel: overdrijf het niet en word in geen geval dwingend.

6. Strooi met complimenten
Kijk overigens wel uit dat je complimenten niet overdreven zijn en dat je ze wel echt meent. Geef een compliment als het iets moeilijks of nieuws probeert, ook als het mislukt. Ook is het belangrijk om de daad te complimenteren niet het resultaat. Dus niet: Wat goed dat je een tien hebt! Maar wel: Wat goed dat je zo je best hebt gedaan op je huiswerk.

7. Vergelijk je kind niet met anderen
Voorbeeld (zo pak je het dus niet aan): ‘Wow, je wordt de nieuwe Rafael van der Vaart.’ Op deze manier schep je namelijk een verwachting. Wel doen: ‘Ik vind het heel knap dat je net twee keer gescoord hebt.’

8. Focus niet op wat er fout gaat
Maar juist op wat er goed gaat. Oftewel: voedt je kind positief op. Toch kan het soms weleens nodig zijn om aandacht te vestigen op iets dat niet helemaal goed gaat. Bedenk dan samen met je kind hoe het beter zou kunnen. Fouten maken mag!

Kijk ook eens even naar deze vader die zijn dochter een dagelijkse dosis zelfvertrouwen meegeeft. LIEF!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CJG Den Haag

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8x zo boost je het zelfvertrouwen van je kind
Sluiten