florine duif
florine duif Kids 13 oktober 2016

Heeft jouw kind een oude ziel? 8 kenmerken van nieuwetijdskinderen

Riepen mensen bij het zien van jouw pasgeboren baby uit: ‘Wat kijkt ‘ie al wijs de wereld in?’ En lijkt je kind gevoeliger en ook wijzer dan z’n leeftijdsgenootjes? Dan zou het best wel eens kunnen dat je een kind een ‘oude ziel’ is; ook wel nieuwetijdskind genoemd. Dit zijn de kenmerken van deze bijzondere kinderen.

1. Je kunt je vinger er niet goed op leggen, maar je ziet dat je kind ‘voorloopt’ op de rest

Dit kan een wijze blik zijn, een zin die je niet had zien aankomen of de manier waarop je kind gevoelens uit. Je hebt het idee dat je kind meer weet of voelt dan de rest van zijn leeftijdsgenoten. Daarbij hebben kinderen met een oude ziel vaak opvallende, heldere ogen die dwars door je heen kijken.

2. Je kind houdt niet van groepen

Oude zielen zijn vaak afwachtend en doen dingen graag dingen op hun eigen manier. Ze zijn dus vaak nogal (eigen)wijs. Je kind neerzetten in een grote groep kinderen is lastig. Het duurt altijd even een minuut of twintig voordat ‘ie echt gewend is. En sowieso is je kind waarschijnlijk niet dol op groepen. Dit heeft niet te maken met het feit dat je kind niet sociaal is, het is alleen zo dat hij of zij zich echt prima alleen kan redden en geen prikkels van buitenaf nodig heeft.

3. Je kind vindt het soms lastig om te levelen met leeftijdsgenoten

Dit komt vaak pas tot uiting als kinderen wat ouder worden en echt met elkaar gaan praten. Kinderen met een oude ziel zullen in gesprekjes regelmatig afhaken omdat hun interesse ergens anders ligt. Ook is hun woordgebruik vaak ouderlijk ten opzichte van kinderen van hun eigen leeftijd. Mocht je het idee hebben dat je kind moeite heeft om met andere kinderen te praten, vraag dan eens of je zoon of dochter zich een outcast voelt. Is dit het geval, leg dan in kindertaal uit hoe dit zou kunnen komen. Een kind met een oude ziel heeft nou eenmaal een andere kijk op het leven en benadert dingen daardoor anders. En daar is niets mis mee.

4. Al wijs geboren

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat je kind geen boeken nodig heeft, want de wijsheid zit van binnen. Hij of zij kan af en toe zo wijs uit de hoek komen, dat je je afvraagt waar de informatie in vredesnaam vandaan komt. Nou goed, dat weet je dus nu. Leren gaat ook vaak makkelijk bij deze kinderen.

5. Je kind brengt graag tijd met oudere mensen door

Kinderen met oude zielen voelen zich vaak bij oudere mensen of kinderen meer op hun gemak, dan bij leeftijdsgenootjes. Zo kan je kind bijvoorbeeld heel erg toetrekken naar z’n grootouders of de meester of juf, en minder naar de kinderen uit de klas. Ook zal je kind het heerlijk vinden om iets leuks met jou samen te doen, zoals het bezoeken van een museum.

6. Ze houden absoluut niet van autoriteit

Tja, welk kind wel? Het ‘probleem’ van kinderen met een oude ziel is alleen dat ze vaak worden uitgemaakt voor ‘bijdehand’. Dit komt omdat ze intelligent zijn en observerend. En ongelooflijk intuïtief: dit betekent ook dat ze best weleens gelijk kunnen hebben over sommige zaken en dat kunnen mensen nog wel eens irritant vinden. Terwijl deze kinderen het juist goed bedoelen; ze kunnen er niet tegen als iets niet klopt of niet eerlijk is.

7. Kinderen met een oude ziel zijn bijzonder nieuwsgierig

Leren gaat vanzelf bij kinderen met een oude ziel. Ze willen alles weten! Het lijkt net of ze hun wijsheid langzaam opbouwen door steeds nieuwe informatie te verzamelen. Ze kunnen daarbij snel verbanden leggen en zullen je overspoelen met vragen. En nog meer vragen. En nog meer.

8. Ze zijn óf heel recalcitrant óf ongelooflijke strebers

Het ligt een beetje aan de temperament van je kind, maar wanneer het emotioneel en creatief is, dan zal het doorzettingsvermogen groot zijn. Maar het kan ook zijn dat je kind er op school met de pet naar gooit, recalcitrant is en slechte resultaten haalt, terwijl ‘ie nog wel zo slim is. Maak je hier niet druk over.  Kinderen met een oude ziel weten wat ze aan het doen zijn en komen er wel. Zeker als ze alle steun van hun ouders krijgen.

LEES OOK: Zo herken je een hooggevoelig kind en wat je kunt doen om ze te helpen.

Reageer op artikel:
Heeft jouw kind een oude ziel? 8 kenmerken van nieuwetijdskinderen
Sluiten