Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Kids 10 okt 2016
Leestijd: 4 minuten

Heerlijk zo’n groot gezin. Al had ik sommige dingen van tevoren nóóit kunnen bedenken

Er zijn dagen geweest dat ik me af vroeg of ik überhaupt meer dan één kind wilde. Die dagen zijn voorbij. Ik vraag het me nog wel eens af, maar er is niks meer te willen. Er. Zijn. Er. Vier. Vier! Dat is vier keer één. Dat wilde ik zelf. Samen met de man. Ik ben dan ook een zeer gelukkig mens. Er zijn alleen wel een paar dingen waar ik nooit aan had gedacht voordat ik moeder van vier kinderen was.

Hier komen ze:

1. Familiebedrijf

Je kunt je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je bent namelijk een bedrijf geworden. Nou ja. Meerdere bedrijven in één. Een moederbedrijf welteverstaan. Met wassen als core business. Je bent de machine óf aan het vullen, óf aan het legen óf je vouwt de was op. Nooit geweten dat ik genot kon halen uit het bekijken van prachtige washokken op Pinterest. En ja, ik heb een plan om de mijne te renoveren. En ja, dat is eigenlijk heel verdrietig.

2. Rustig douchen is verleden tijd

Je doucht nooit meer langer dan zes minuten. Waarom niet? Omdat dan het filmpje van Buurman & Buurman is afgelopen. En voordat de volgende automatisch wordt ingestart heeft één van de vier kinderen een hele dringende vraag of moet ‘ie plassen, poepen, eten, huilen, slaan, of gewoon jouw handtas even legen.

3. Je bent een bezienswaardigheid

Heel veel mensen gaan je heel raar aankijken. Dit is geen grap. Een bezoekje aan de supermarkt met de hele club staat garant voor hele vreemde blikken van collega supermarktbezoekers.  In het begin keek ik nog snel in de spiegel of er soms een hoorn op mijn hoofd groeide maar inmiddels weet ik beter. Een vrouw met vier op zichzelf lijkende minimensjes is gewoon reden genoeg om onbedaarlijk te gaan staren.

4. He buschauffeur!

Je gezin pas niet meer in een gewone  auto. Dus je koopt een te gekke chauffeurspet, meet jezelf een kek pakkie aan en voert de strippenkaart weer in. Niets zo sexy als een vrouw achter het stuur van een grote bus.

5. Twee kinderen, twee vingers in je neus

Een ochtendje met ‘maar twee’ kids voelt als een vrij weekend. Je komt ineens aan dingen toe. Je kunt het tweetal inzetten om mee te helpen de koffie in te schenken en je koopt ze daarna om met ieder een eigen reep chocola en een Ipad. Wauw. Jammer genoeg geniet je er niet echt bewust van want na twee regels lezen in je boek vallen je ogen dicht. Ze gaan weer open op het moment dat het viertal weer compleet is.

6. Slapen? Wat is dat?

Slapen is sowieso een totaal overschatte activiteit in je leven. Als de baby niet gevoed moet worden dan is er wel een nare droom, waterbehoefte, geknapte luier of wasmachine die gaat piepen.

7. Samen slapen heeft een andere betekenis gekregen

Je bed is gezamenlijk eigendom geworden. Vooral in de ochtend. Als je net lekker lag te slapen. Je bent te moe om de ijskoude kindervoetjes weg te sturen. En eigenlijk is het ook veel te knus.

8. Jongleren lijkt ineens kinderspel

Was je vroeger nog onder de indruk van die goed gelukte meneer die drie appels uit je fruitschaal pakte om daar een potje mee te gaan jongleren, tegenwoordig lach je daarom. Jij houdt immers veel meer ballen in de lucht. Je hoofd maakt overuren: heeft ze haar gymtas mee? Heb ik eigenlijk wel beleg op de boterhammen gedaan? Staat de groene-, grijze-, restafval- of papierbak wel buiten? Heeft de hond al gegeten vandaag? Of gisteren? Of uberhaubt al deze week? Intussen voed jij de baby, zet je de bijna zindelijke peuter net te laat op de wc en roer je nog eens in een pan zodat er vanavond weer eens een home cooked maaltijd op tafel staat.

9. Dag sportschool!

Los van het feit dat je echt geen tijd meer kunt (of wilt) maken om je spaarzame tijd in de sportschool door te brengen is dat ook niet meer nodig. Jouw dagen zijn bootcamps op zich. Om zes uur begin je met rennen en pas om acht uur ‘s avonds gooi je de handdoek in de ring. Ja, als moeder van een groot gezin kom je wel aan je lichaamsbeweging.

10. Gezichtsverzorging

De enige crème die jij nog even snel op je gezicht smeert in de ochtend is Sperti. Die lag nog in de la van net na de bevalling en doet wonderen tegen die Pyreneeën die zich onder je ogen hebben gevormd.

Bonus

Maar ondanks al deze onverwachte hordes in je leven is er niets zo heerlijk als het huis vol gezelligheid. Vol kinderstemmen die lachend hun verhalen met je delen. Van al die handjes wil er altijd wel eentje de jouwe vast pakken. En terwijl je je bij je eerste kind nog afvraagt hoe je ooit die overweldigende moederliefde moet gaan delen, weet je bij je vierde kind dat er alleen maar meer bij komt.

En wist je dat er ook heel wat onverwachte voordelen aan het hebben van een groot gezin zitten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heerlijk zo’n groot gezin. Al had ik sommige dingen van tevoren nóóit kunnen bedenken
Sluiten