Mind 30 sep 2015 Lizette van Loenen

Heftig! Fotografe maakt reportage over kindbruiden en schreeuwt om hulp

Wereldwijd zijn er zo’n 15 miljoen kindbruiden. En dat is een zeer ernstige zaak, want meisjes die als kind worden uitgehuwelijkt aan een oudere man zijn vaak het slachtoffer van (seksueel) geweld en worden vaak op veel te jonge leeftijd moeder. Stephanie Sinclair maakte een prachtige fotoserie om deze kindbruiden te helpen.

In Nigeria is bijna 77 procent van de minderjarigen als kind uitgehuwelijkt aan een vaak veel oudere man. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid kindbruiden in Mali (65,4 procent) en Bangladesh (68,7 procent) gehad (Bron: icrw.org). Deze meisjes worden vaak verkocht voor geld of goederen, waaronder ook drugs. Ook in Nederland komen er door de vluchtelingenstroom kindbruiden ons land binnen. De Tweede Kamer wil dat deze huwelijken zo snel mogelijk ongeldig worden verklaard. Op dit moment werkt de Eerste Kamer aan een wetswijziging die het mogelijk maakt dat huwelijken met personen jonger dan 18 jaar ongeldig worden verklaard, maar deze wijziging gaat pas volgend jaar in. De Kamer eist nu al actie.

Kindbruiden

Aandacht en hulp

Stephanie Sinclair is een Amerikaanse journalist en heeft een fotoserie gemaakt waarin zij meisjes, die door hun eigen familie zijn uitgehuwelijkt, gefotografeerd. Die foto’s verkoopt ze voor honderd dollar per stuk en met de opbrengst zet Stephanie zich met haar organisatie Too Young To Wed in om kindhuwelijken tegen te gaan. Bekijk hieronder een aantal van Stephanies foto’s:

De vader van Mejgon (16) verkocht zijn dochter op elfjarige leeftijd aan een zestigjarige man van 60 jaar voor twee zakken heroïne. Mejgon is nu veilig in een 'safe house'. Op de foto slaat ze haar armen om haar verzorgster heen.

De vader van Mejgon (nu zestien) verkocht zijn dochter op elfjarige leeftijd aan een zestigjarige man voor twee zakken heroïne. Mejgon is nu veilig in een ‘safe house’. Op de foto slaat ze haar armen om haar verzorgster heen.


De veertienjarige Niruta uit Nepal arriveert op de ceremonie van haar eigen bruiloft. Ze trouwt met een zeventienjarige jongen. Ze is negen maanden zwanger.

De veertienjarige Niruta uit Nepal arriveert op haar eigen bruiloft. Ze trouwt met een zeventienjarige jongen. Ze is negen maanden zwanger.


Aracely (vijftien) geeft haar zoon de borst. 'Ik kijk alleen maar vooruit. Naar hoe ik mijn zoon zo goed mogelijk kan opvoeden. Het zal moeilijk voor me zijn als hij later bij me weg gaat.'

Aracely (vijftien) geeft haar zoon de borst. ‘Ik kijk alleen maar vooruit. Naar hoe ik mijn zoon zo goed mogelijk kan opvoeden. Het zal moeilijk voor me zijn als hij groot genoeg is om bij mij weg te gaan.’

Op de website van Too Young To Wed staan aangrijpende video’s, waarin bruiden aan het woord komen. Hieronder kun je één van de video’s bekijken:

In deze heftige tekeningen drukken Syrische meisjes uit hoe zij zich voelen in hun gedwongen huwelijk >

Ontvang de leukste artikelen in jouw inbox

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de best gelezen artikelen over je leven als vriendin, partner, moeder en overall powervrouw in je mailbox.

Reageer op artikel:
Heftig! Fotografe maakt reportage over kindbruiden en schreeuwt om hulp
Sluiten