Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Mind 30 sep 2015

Heftig! Fotografe maakt reportage over kindbruiden en schreeuwt om hulp

Wereldwijd zijn er zo’n 15 miljoen kindbruiden. En dat is een zeer ernstige zaak, want meisjes die als kind worden uitgehuwelijkt aan een oudere man zijn vaak het slachtoffer van (seksueel) geweld en worden vaak op veel te jonge leeftijd moeder. Stephanie Sinclair maakte een prachtige fotoserie om deze kindbruiden te helpen.

In Nigeria is bijna 77 procent van de minderjarigen als kind uitgehuwelijkt aan een vaak veel oudere man. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid kindbruiden in Mali (65,4 procent) en Bangladesh (68,7 procent) gehad (Bron: icrw.org). Deze meisjes worden vaak verkocht voor geld of goederen, waaronder ook drugs. Ook in Nederland komen er door de vluchtelingenstroom kindbruiden ons land binnen. De Tweede Kamer wil dat deze huwelijken zo snel mogelijk ongeldig worden verklaard. Op dit moment werkt de Eerste Kamer aan een wetswijziging die het mogelijk maakt dat huwelijken met personen jonger dan 18 jaar ongeldig worden verklaard, maar deze wijziging gaat pas volgend jaar in. De Kamer eist nu al actie.

Aandacht en hulp

Stephanie Sinclair is een Amerikaanse journalist en heeft een fotoserie gemaakt waarin zij meisjes, die door hun eigen familie zijn uitgehuwelijkt, gefotografeerd. Die foto’s verkoopt ze voor honderd dollar per stuk en met de opbrengst zet Stephanie zich met haar organisatie Too Young To Wed in om kindhuwelijken tegen te gaan. Bekijk hieronder een aantal van Stephanies foto’s:

Op de website van Too Young To Wed staan aangrijpende video’s, waarin bruiden aan het woord komen. Hieronder kun je één van de video’s bekijken:

In deze heftige tekeningen drukken Syrische meisjes uit hoe zij zich voelen in hun gedwongen huwelijk >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heftig! Fotografe maakt reportage over kindbruiden en schreeuwt om hulp
Sluiten