Redactie
Redactie Kids 14 okt 2014

Zo reageren kinderen op het drankgebruik van hun ouders

Dat je in het bijzijn van je kind een glas wijn drinkt, oké. Het werkt ontspannend enerzijds en twee drankjes op z’n tijd, richt weinig schade aan. Toch zijn er ouders die iets te vaak iets te diep in het glaasje kijken. En dat heeft meer impact op hun kinderen dan ze zelf denken.

Drankgebruik, of eigenlijk ‘drankmisbruik’ onder ouders is en blijft een pijnlijk onderwerp. Ouders hebben in een dronken toestand geen idee hoe bang ze hun kroost maken. Ze hebben zelf vaak het idee dat ze alles nog onder controle hebben, maar kinderen zijn niet gek en voelen dat er iets ‘anders’ gaande is. Ze zijn doodsbang en voelen zich alleen, omdat hun ouders zienderogen veranderen en ze niet meer op hen kunnen bouwen. De volgende dag ontstaat er een schuldgevoel bij de ouders of ze ‘vinden het allemaal wel meevallen’ want ‘er was toch niets aan de hand’. Niet goed. Daarom moet dit onderwerp aan het licht worden gebracht.

Je eigen ouders kiezen

Het Finse communicatiebureau Havas Worldwide Helsinki en Fragile Childhood bedachten daarom een campagne, waarin de impact van het gedrag van ouders op hun kinderen naar voren komt. De campagne laat een weeshuis zien vol ouders, waaruit de kinderen mogen kiezen. Wie adopteren ze als papa en mama? Immers, wie vertoont het beste gedrag?

Nadat de campagne eerst alleen op print te zien was, ging ‘ie al snel naar video. En het heeft gewerkt. De video is zelfs genomineerd en niet alleen in Finland, maar ook in de rest van de wereld wordt er nu aandacht aan geschonken. Hoe denk jij over drankgebruik in het bijzijn van je kind? Laat het ons weten.

Reageer op artikel:
Zo reageren kinderen op het drankgebruik van hun ouders
Sluiten