Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 14 feb 2018

Op deze leeftijd ervaren vrouwen de meeste (heftige) stress in hun leven

We hebben het drukker dan ooit. Eerder schreven we een artikel over de signalen waaraan je een burn-out herkent. Uit een nieuw onderzoek van het CBS blijkt dat veel vrouwen dit zullen herkennen, in het bijzonder de vrouwen in deze leeftijdscategorie.

Zware vermoeidheid

Vrouwen tussen de 25 en 35 jaar ervaren de meeste stress, die voornamelijk wordt veroorzaakt door drukte op het werk. Ruim 18 procent van de vrouwen in deze leeftijdscategorie heeft minstens een paar keer per maand last van emotionele uitputting, zoals een leeg gevoel of een zware vermoeidheid. Vinden we redelijk shocking.

Wat volgens psycholoog Wouter Vrooland meespeelt, is dat deze vrouwen niet alleen de stress van hun werk voelen, maar dat het de combinatie werk en gezin is die hen emotionele spanning geeft.

Zelfs als vrouwen (nog) geen gezin heeft, gaat er wel veel van hun energie naar thuis. ‘Vooral in de zorg en in het onderwijs is de druk hoog, een plek waar veel vrouwen werken’, zegt Wouter tegen RTL Nieuws. ‘Vooral alleenstaande vrouwen hebben veel last van emotionele uitputting.’

Een beetje gestresst of toch overspannen? Dit zijn de symptomen van overspannenheid

Wat je kunt doen?

  1. Durf nee te zeggen. Dan maar een tikkeltje egoïstischer. Denk wat meer aan jezelf en wat minder aan wat je denkt dat anderen van je verwachten.
  2. Wees je bewust van je eigen verwachtingspatronen. Wil je een glansrijke carrière of wil je er zijn voor je gezin? Een enkeling die deze twee dingen uitstekend kan combineren, dus stel voor jezelf een prioriteitenlijst samen. En nee, er bestaat geen gedeelde eerste plaats.
  3. Kom die prioriteiten ook echt na. Dan sport je maar een keer minder of mis je die verjaardag een keer.
  4. Richt je op je werk alleen op de allerbelangrijkste zaken, en besteed wat minder tijd aan de randzaken. Durf dit tweede ook uit te besteden, als je de mogelijkheid hebt.

7 manieren om dagelijks minder stress te ervaren als ouder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL Nieuws

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Op deze leeftijd ervaren vrouwen de meeste (heftige) stress in hun leven
Sluiten