Redactie
Redactie Columns 22 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Heidi: ‘En daarnaast, je kwetsbaar opstellen kost minder negatieve energie en levert veel meer op’

Columnist Heidi (40) is zelfstandig coach in Haarlem en moeder van twee tieners. Ze is opgegroeid in het hoge Noorden, dus nuchter en praktisch ingesteld. Goed voor jezelf zorgen is iets waar ze heilig in gelooft, en daar is ze – naar eigen zeggen – best goed in. Toch dondert ze zelf ook regelmatig in een van haar valkuilen. Daarover én over de uitdagingen van haar cliënten schrijft ze op Famme. Op haar site lees je wat ze voor je kan doen als coach. Volg haar op Instagram voor inspirerende en informatieve posts

Column: Kwetsbaar in plaats van boos

Frederiek (36) was boos. Om van alles. Haar boosheid was zo intens dat ze niet meer zag waar ze blij mee was. Ik had met haar te doen. Ik zag namelijk veel dingen in haar leven waar ze wel degelijk blij mee mocht zijn. Maar dingen positief zien kon ze niet meer. Terwijl ze die wens wel had. Zo graag dat ze mij had gebeld. En ik wist er wel raad mee. Boosheid en onvrede is namelijk een thema dat veel wordt besproken tijdens sessies. Zonder dat mensen doorhebben dat dat hun thema is. Ze moeten eerst leren inzien dat boosheid ontstaat doordat bepaalde behoeftes niet worden vervuld. Dus tijdens sessies laat ik mensen stilstaan bij de behoefte die áchter die boosheid schuilgaat. En zodra ze inzien wat ze eigenlijk nodig hebben, ontstaan de mooiste inzichten en gesprekken.

Benoem je behoefte

Frederiek is het type doorzetter. Niet lullen. Volhouden. Om hulp vragen? Liever niet. Zit het een keer tegen? Hoort erbij. Mooie eigenschappen, op zich, maar nu was de maat vol. Terugblikkend al ‘heel lang’, zei ze. En nu was ze zichzelf niet meer. En dat vond ze zo moeilijk. Van energiek en blij zag ze zichzelf nu als mopperig en ontevreden. Het moest anders. Zelf kreeg ik ooit een hele waardevolle tip die ik zo vaak als ik kan deel: stop met kijken naar de ander, maar focus op je eigen gevoel en behoefte. Wat heb jij nodig? Bespreek het met je baas. Deel het met je partner of vriendinnen. Het is een goed recht om aan te geven wat je nodig hebt. Want dan ontstaat er vanuit de ander meteen meer begrip voor jou.

Ik vroeg Frederieke om een voorbeeld te geven van een recente boze bui. “Het was gisteren nog. Ik kwam thuis van mijn werk en mijn vriend had beloofd te koken. Maar hij zat nog middenin een call terwijl het bijna half zeven was. De kinderen lagen lusteloos op de bank, elk op een scherm. De boodschappen stonden onuitgepakt op het aanrecht. ‘Welkom thuis’ siste ik naar Arnoud. Hier zat ik zo niet op te wachten! Ik had het druk op mijn werk en moest zelf ’s avonds nog doorwerken. Chagrijnig begon ik de boodschappen uit te pakken en tussendoor sneed ik de uien. Hoe langer zijn call duurde, hoe bozer ik werd. Toen Arnoud klaar was bood hij zijn excuses aan. Maar daar zat ik echt niet meer op te wachten. Een kwartier later zaten we boos aan tafel in stilte te eten.”

Ik wil gezien worden

Ik wilde de situatie opnieuw met haar bekijken en stelde voor om terug te gaan naar het moment waarop ze thuiskwam. En nu zou ze benoemen hoe ze zich voelde, hoe haar dag was geweest en welke behoefte ze had. Zonder bezig te zijn met wat haar man ‘fout’ had gedaan. Terwijl ze begon te praten, in dit rollenspel was ik haar man, zag ik de boosheid van haar afglijden. Ze oogde zacht en lief. De woorden die ze gebruikte waren helder en duidelijk. “Ik wil gezien worden en ik kan niet alles alleen. Hoe kun jij mij helpen om me weer beter te voelen?” Frederieke was kwetsbaar in plaats van boos. Ik legde haar uit dat wanneer je dat kunt laten zien, er meteen begrip en bereidheid om te helpen bij de ander ontstaat. En daarnaast, je kwetsbaar opstellen kost minder negatieve energie en levert veel meer op.

Probeer het maar eens. En neem deze tips ter harte:

  • Neem even afstand van de situatie en reageer niet vanuit een impuls. Wat wordt je boodschap?
  • Check welke gevoelens verstopt liggen onder je boosheid. Verdriet, angst, zorgen of teleurstelling? Neem dat gevoel mee in je verhaal.
  • Geef duidelijk aan wat je nodig hebt. Erkenning, ontwikkeling of liefde?

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heidi: ‘En daarnaast, je kwetsbaar opstellen kost minder negatieve energie en levert veel meer op’
Sluiten