Redactie
Redactie Body 15 feb 2015

Helaas: Rode wijn toch niet zo goed voor je…

Einde aan de illusie: met regelmaat werden we lekker gemaakt met onderzoeken en berichten dat wijn goed voor je is. Net zo goed als sporten. Als je graag in sprookjes gelooft, niet zo gek bent op sporten én van rode wijn houdt, stop dan nu met lezen.

Wacht even, waren er mensen die dat dachten dan? Ja, zeker. Met dank aan onderzoek van de Universiteit van Alberta. Waarvan de conclusie ‘een glas rode wijn is net zo goed als een sessie in de sportschool’ onlangs – ruim twee jaar na het onderzoek – gepubliceerd werd op een populaire Engelse website MyDaily. Alleen een beetje jammer dat de kop en de inhoud van het artikel niet echt – of beter gezegd: echt niet met elkaar strookten.

Positief

In een notendop de semi-wetenschappelijke gedachtengang: in rode wijn zit (veel) resveratrol, een stofje dat veranderingen in je spieren en botten kan beïnvloeden. Resveratrol kan een positief effect hebben op je fysieke gezondheid, net als een uur sporten in de sportschool of squashen dat doet. Vanaf dat moment wordt het een simpel rekensommetje. Het gaat als volgt: als resveratrol goed is voor je gezondheid op dezelfde manier als sporten dat is, dan kunnen we net zo goed rode wijn drinken in plaats van ons een ongeluk ploegen in de sportschool, toch?

Viraal

En dus kopte de Engelse website het artikel over het onderzoek met de veelbelovende titel ‘A glass of red wine is the equivalent to an hour at the gym, says new study’. Om er nog een scheutje (wijn) bovenop te doen luidde de ondertitel ‘New research reveals skipping the gym in favour of the pub is ok’ en voilá – het stuk ging viraal. Slechts 1,2 miljoen shares. True story. Maar dus helaas niet zo ‘true’.

Nogal wiedes, snapt ook wetenschapper Jason Dyck die het onderzoek leidde. Maar helaas. ‘Ondanks dat ik snap dat heel veel mensen dit graag zouden willen geloven, is het niet waar,’ aldus Dyck. ‘In ons onderzoek hebben we helemaal geen rode wijn gebruikt, en we hebben mensen al helemaal niet aanbevolen om niet naar de sportschool te gaan. Het onderzoek richtte zich op de werking van de stof resvertarol – gevonden in druiven en andere voeding – een gunstig effect heeft op de fysieke kracht van mensen die al langer sportief bezig zijn.’ De belangrijkste conclusie is dat resveratrol de fysieke (spier)kracht van mensen met een fysieke beperking kan verbeteren, zoals mensen met hartklachten.

Een schamel bosje druiven

Ai, dat is toch heel wat anders dan de kop doet vermoeden. Maar ja, om aandacht te trekken (en viraal te gaan) doet deze kop het beduidend beter dan een ietwat laffe ‘druiven zijn goed voor hartpatiënten’, dat snappen wij ook wel. En onderzoeker Dyck trouwens ook. Hij lacht erom. Toen het onderzoek voor het eerst gepubliceerd werd zag hij eenzelfde soort jubelende koppen.
Lang verhaal kort: breng die flessen maar terug naar de winkel (of de kelder) en pak je sporttas maar weer in. Het heeft niet zo mogen zijn. Helaas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Helaas: Rode wijn toch niet zo goed voor je…
Sluiten