Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 22 sep 2016

Help! Het vriendje van mijn kind heeft luizen

Het gebeurt niet vaak dat ik met mijn handen in het haar zit. Geen idee heb hoe ik moet omgaan met een bepaalde situatie. Maar hij heeft zich toch aangediend. Ik zat met mijn mond vol tanden en had geen reactie (of in elk geval: niet de juiste) paraat toen het ging over… luizen.

Ik weet niet of jij dat ook hebt, maar als er überhaupt over luizen gepraat wordt (of over lees of schrijf), dan begint het bij mij al te jeuken op m’n hoofd. Bij jou nu ook? Sorry! Maar ik dwaal af…

Haar best gedaan

Het zit zo. Mijn oudste zoontje zit op judo, samen met een vriendje. De moeder van dat vriendje laat gisteren doodleuk en passant vallen dat hij luizen heeft. Ik ben dan meteen als de dood dat mijn kind ze ook krijgt. Niet eens op school, maar van haar zoontje! Want het kan best dat iemand in mijn zoontje’s klas ook luizen heeft, maar dat weet ik dan niet. Van zijn (judo-)vriendje weet ik het wèl. Dus ik opper dat ‘hij morgen dan zeker niet naar judo gaat?’. Maar… dat gaat hij wel! Ze had ‘hem behandeld en haar best gedaan’. Of hij echt luisvrij was, kon ze me niet verzekeren.

LEES OOK: Deze 5 mythes over haar zijn klinkklare onzin

Eindeloze kam-avonden

Noem mij een watje (een leek, een luizenmaagd of desnoods een luie moeder), maar ik zie dan visioenen voor me van tig haarwas-sessies met ontzettend chemisch spul. Haarkam-avonden waar geen einde aan komt. En ondanks dat we tegenwoordig weten dat luizen alleen op hoofdhuiden (over)leven en niet op meubels, dekbedden en kleren, zou ik tóch even dat dekbed een keer extra in de was doen, net als z’n jas. En een keertje extra stofzuigen. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Maar ik heb daar dus geen zin in. In dat hele (vlooien)circus.

LEES OOK: Oeps! Hebben we onze dekbedden al die tijd verkeerd verschoond?

Oproepje

Dus ja: als mijn kinderen thuiskomen met luizen, dan zal ik er vanzelfsprekend alles aan doen om die krengen uit te roeien (in elk geval op de hoofden van mijn bloedeigen boefjes). Maar: als ik kan voorkómen dat ze luizen krijgen, dan graag!

Mijn vraag aan alle ouders is dan ook: heeft je kind luizen of is hij of zij nog niet (helemaal) luisvrij? Houd ‘m dan alsjeblieft thuis van de sportclub – vooral als het een sport is met veel onderling contact, zoals (daar heb je ‘m weer) judo! Het gaat maar om één lesje hè? Zou jij het andersom fijn vinden als je kind met luizen thuiskomt omdat mijn zoontje ze had en ik hem gewoon naar judo heb gestuurd? Juist.

Heb jij ook weleens met dit dilemma geworsteld? Vertel het hier of vertel wat je vindt van mijn oproep.

En nu snel terug naar haren, maar dan naar die van jou. Wedden dat jij je haar ook altijd verkeerd wast?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Waystokillheadlice.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Help! Het vriendje van mijn kind heeft luizen
Sluiten