Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 23 jul 2015
Leestijd: 6 minuten

Help! Ik heb een mommy burn-out (denk ik)

Fammes Muriel verhuisde vrij plotseling terug van Zuid-Afrika naar Nederland. De uitdaging: een internationale verhuizing, zoeken naar nieuwe scholen, de zoektocht naar een nieuw huis, de nieuwe baan van de man en het runnen van het vijf-koppige huishouden (zes met de hond erbij). Oh, en dan is er ook nog een blog…

Nooit had ik gedacht ‘te maken te krijgen’ met een mommy burn-out. Dat is niks voor mij. Altijd positief, een goeie slaper en de neiging om moeiteloos, met veel hooi op de vork, door het leven te wandelen. Dat het runnen van een huishouden met drie jongetjes pittig is, is een understatement. Door de verhuizing en de stress die daarbij komt kijken, liep het emmertje al een tijdje voller en voller. Lang bleef het water tot aan de rand…

De tekenen waren er al wel en zo begon ik aan een lijstje van mommy burn-out-signalen. Toen mijn ‘schattige’ jonge hond mij vorige week over het asfalt trok en ik gewond op de grond bleef liggen dacht ik maar één ding: het-is-genoeg. Ik-kan-niet-meer. Als ik niet oppas heb ik een mommy burn-out. Hoewel mommy? Eigenlijk is het een dummy burn-out.

Een façade

Want het zijn niet de kinderen. Het is niet die baan. En ook niet de verhuizing of alle andere rompslomp die een gezinsleven met zich meebrengt. Ik ben het zelf. Ik leg de lat zo hoog dat zelfs Femke Pluim* er niet overheen springt. Ik wil het allemaal kunnen, zelf doen. Ik lijk wel een klein kind. Zelluf doen. En er dan ook nog geknipt en geschoren bij willen lopen en altijd vrolijk zeggen dat het allemaal prima te doen is. Wie houd ik voor de gek? De ogenschijnlijke perfecte buitenwereld van supermama’s (die ik misschien voor anderen ook wel eens lijk), die in bladen circuleren en op het net rondfladderen, hebben: of heel erg veel geld en hulp (denk Angelina Jolie, Doutzen Kroes en zo veel meer) of ze Instagrammen en Facebooken ook maar een façade van ‘perfectheid’ bij elkaar.

20 tekenen van een mommy burn-out. In hoeveel herken jij jezelf?

– 1 – Je vent vraagt om een kopje thee, terwijl hij op de bank zit na een lange dag werken, en je denkt: ‘Ik kan ook van ‘m scheiden dat scheelt er eentje.’
– 2 – Je peuter heeft in zijn broek geplast en je begint spontaan heel hard te huilen.
– 3 – Je collega belt of je morgen haar geleende boek wilt meenemen en je vraagt je af hoe ze het gore lef heeft dat in hemelsnaam nu te vragen.
– 4 – Je wildste droom is dat je een 5***** hotelkamer boekt en in je eentje onder de kraakheldere lakens kruipt na een overdadig bad met heel veel badzout.
– 5 – De uitgroei van je grijze haren dreigen langer te worden dan de helft van je eigen lengte (kapper? Dat is zóó 2014). Terwijl je vent, kinderen en hond zelfs recentelijk nog naar de kappert en trimsalon zijn geweest. Zij wel!
– 6 – Je benen lijken wel een oerwoud en je oksels kunnen voor de helft van de prijs bij Oosterse tapijtenwinkel. Over je bikinilijn maar niet te spreken.
– 7 – Op de vraag: ‘wanneer heb je voor het laatst gedoucht?’ blijft het angstvallig lang stil, terwijl jij doortelt van je ene hand naar je andere.
– 8 – Als je Bello roept komt ‘ie niet, maar roep je ‘Godverdomme Bello!’ dan komt ‘ie gelijk aanwandelen.
– 9 – De laatste tijd rij je altijd verkeerd van werk terug naar huis, meestal kom je erachter dat je al vijf afslagen geleden naar links had gemoeten.
– 10 – Een boodschappenlijstje maken voelt als het schrijven van een twintig pagina tellend essay over de Eerste Wereldoorlog.
– 11 – Je zit op de bank en zapt per ongeluk naar ‘Keeping up with the Kardashians’ maar bent te moe om weg te zappen. Brain dead was je toch al.
– 12 – Een bezoekje aan de supermarkt voelt alsof je je in een mijnenveld begeeft.
– 13 – Je weet niet meer welke dag van de week het is. En is het nu juni of juli? Oh hel, het is vakantietijd.
– 14 – Je rijdt rond op een bakfiets met drie blonde kinderen erin, twee volle AH boodschappen tassen en een grote bruine hond ernaast (oh nee, dat ben jij niet dat ben ik en waar ben ik in hemelsnaam mee bezig!!!)
– 15 – Je strompelt het bed in en ploft naast je man neer en terwijl hij zijn arm om je heen legt denk jij alleen maar: ‘als hij maar niet denkt dat…’
– 16 – Je komt herboren de nieuwste Minion film uitlopen omdat je ongestoord een tukkie hebt kunnen doen een uur en de kinderen elkaar niet afmaakten..
– 17 – Je kan je geluk niet op want bij dezelfde Minion film kreeg je bij twee ice tea een gratis zonnebril mee en dat is het eerste fashion item dat je voor jezelf ‘kocht’ in maanden.
– 18 – Je beseft je dat je nog veel meer van dit soort dagen nodig hebt om er een beetje bovenop te komen.
– 19 – Je gaat met een groepje vriendinnen op pad in een te kort rokje en hipster bril met dito slappe hoed en krijgt de vraag van een jongeman ‘mag ik vragen hoe oud je (hij zegt nog net geen u) bent en beseft je plots dat je geen dertiger meer bent maar begin veertig en er zes jaren voorbij zijn zonder dat je het door hebt gehad.
– 20 – Je opent een tranentrekkend filmpje over een zieke vrouw en voordat er 3 seconden voorbij zijn snotter en snik jij de hele drie minuten vol. Lucht wel op. Trouwens bij dit filmpje begin je ook al te huilen. tijd om die emo emmer een beetje legen.

Ok, hier en daar overdrijf ik misschien wat, maar je moet wat te lachen hebben als je er echt bijna doorheenzit en ik voel me nu echt gewaarschuwd. De burn-out heb ik nog niet, maar ik zit er gevaarlijk dicht tegenaan.

De eerste stappen naar een oplossing:

Stop met je schuldig voelen en leer nu eens te vragen om hulp. En stop met overal ja op te zeggen. Je kunt niet en luizenmoeder zijn, helpen met de eindschoonmaak op school en het jaarfeest organiseren. Zeg een keer nee.

Denk eens wat vaker aan jezelf. Wat heb ik nodig. Leuk dat je man ook nog een opleiding volgt en een coach heeft, maar waarom zou jij niet eens investeren in een persoonlijke coach die je op weg helpt met jouw kracht te hervinden. Of je nu werkt of niet. Ook een moeder kan wel wat verdieping en zingeving gebruiken.

Laat je niet verleiden tot het kijk-mij-eens-een-goeie-moeder-en-leuke-vrouw zijn wedstrijdje. Als jij zonder make-up en op je afgetrapte uggs het schoolplein op komt lopen terwijl je er normaal heel prima uitziet dan zul je met een knipoog en een ‘ja het is zo’n dag’ net zo veel of zelfs meer credits opbouwen.

* Nederlands kampioene Poolstokhoogspringen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Help! Ik heb een mommy burn-out (denk ik)
Sluiten