Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 10 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Met deze 6 creatieve tips gaat je kind huiswerk maken leuk vinden

Omdat de meeste kinderen niet per se staan te springen om hun huiswerk te maken en het erg lastig kan zijn om ze hier toch toe te zetten, hebben wij de oplossing voor je.

Misschien krijgt je kind straks zelfs zin om aan zijn huiswerk te gaan (of hij vindt het gewoon íets minder erg).

Richt een leuke, kleurrijke werkplek in

Een inspirerende en kleurrijke werkomgeving kan je helpen productiever én creatiever te zijn, en dat geldt natuurlijk ook voor je kleine arbeidskracht. Of hij nou een eigen bureau heeft of altijd aan de eettafel werkt, maak ergens een speciaal hoekje waar hij lekker kan werken. Zorg voor gezellige kleurpotloden, een leuke gum en ander schrijfgerei, zodat huiswerktijd een stukje leuker wordt.

Beloon hem

Je kind iedere keer dat hij zijn huiswerk maakt belonen klinkt een beetje tricky, maar als je het op de goede manier doet kan het zeker effectief zijn. Het is het beste om je kind te belonen met iets simpels als een uurtje TV kijken, gamen of samen iets leuks gaan doen. Dit werkt vaak beter dan het aanschaffen van hele nieuwe lego-kastelen of snoepjes. Daar komen namelijk ook heel wat nadelen bij kijken. Jij kent je kind het best, dus zoek een kleine beloning uit die goed past bij zijn hobby’s en interesses.

Stel een huiswerktijd in

De meeste kinderen werken beter als ze een beetje structuur in hun dag hebben, dus het kan een idee zijn om iedere dag op een vast tijdstip een huiswerk-uurtje in te plannen. Probeer dit uurtje zo tactisch mogelijk in te plannen, op een moment dat je kind het het minst erg vindt. Gelijk na school is vaak bijvoorbeeld niet ideaal. Laat hem eerst even relaxen voor de TV met een snack, zorg dat hij is opgeladen.

Laat je kind bepalen wanneer het huiswerktijd is

Kinderen hebben maar al te graag zeggenschap, dus het kan helpen om je kind zelf te laten bepalen wanneer hij dat huiswerk-uurtje inplant. In plaats van dat je hem vertelt wanneer het tijd is, ga je met hem rond de tafel en vraag je wat hem het beste uitkomt. Misschien wil hij het bijvoorbeeld wél gelijk na school doen, (dan is hij er maar vanaf) terwijl jij had bedacht dat dat zijn oplaad-tijd was. You never know.

Gebruik technologie

Waar je voorheen misschien vooral riep dat de iPad of computer uit moest tijdens het huiswerk maken, kun je ook kijken naar manieren waarop de technologie hem kan helpen met de opgaven. Er zijn enorm veel apps die kinderen spelenderwijs helpen met bepaalde vakken en het internet is natuurlijk ideaal om bepaalde dingen op te zoeken. De kans is groot dat je kind het op deze manier een stuk interessanter vindt.

Maak huiswerk zijn eigen verantwoordelijkheid

Huiswerk maken is bij uitstek een manier om je kind verantwoordelijkheid aan te leren. De enige die uiteindelijk baat heeft bij het maken van zijn opdrachten, is hijzelf natuurlijk. Maak duidelijk wat er gebeurt als hij zijn huiswerk niet maakt, en wil hij niet luisteren: laat hem het dan maar gewoon uitvinden. Wanneer je kind gaat voelen dat het zijn eigen verantwoordelijkheid is, zal hij de directe gevolgen van zijn acties zien. En dat kan motiveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme