Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 21 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Help! Mijn kinderen zijn zo hyper door Sinterklaas

Oh man, begin er niet over. Sinterklaas is geweldig, maar de kinderen hebben het niet meer van de spanning sinds Sint in Nederland is aangekomen. Ze stuiteren door het huis, doen geen oog dicht, want wat als Piet vannacht iets in de schoen stopt. Kortom, ze zijn hyper door Sinterklaas. Het hoort er natuurlijk bij, maar hoe zorg je ervoor dat niet het hele gezin gek wordt door té hyperactieve kinderen?

Hyper door Sinterklaas

Opvoedkundig psycholoog drs. Tamar de Vos-van der Hoeven, zelf mama van drie kinderen, geeft ons een lesje damage control. Zo houd je de kinderen ietsje rustiger waardoor het allemaal net wat chiller verloopt.

Tamar:
‘Ik wijs ouders er altijd op eerst naar zichzelf te kijken. We vinden dit de drukste tijd van het jaar en worden zelf onrustig. Kinderen zien dit, ze merken dat alles anders is. Natuurlijk zorgt het Sinterklaasfeest voor spanning, want wat gaat er allemaal gebeuren? Die spanning zorgt voor onrust en van onrust worden kinderen drukker. Natuurlijk ligt dit ook aan het karakter van je kind, maar de meesten zullen zich anders gedragen dan normaal. Zeker kinderen tussen de 3 en 7 jaar. Kinderen met autisme hebben het vaak extra moeilijk, zij krijgen maar geen grip op de situatie.’

Oké, ze zijn hyper door Sinterklaas, maar wat doen we eraan?
‘Er zijn eigenlijk een paar tips die ik ouders geef. Sommige daarvan zijn opvoedkundig, andere zijn specifiek voor Sinterklaas:

1. Zorg voor structuur thuis

Probeer, hoe moeilijk het soms ook is, het eet- en slaapritme van kinderen zo min mogelijk te veranderen. Dit zorgt al voor een stukje rust. Neem desnoods een middagje vrij van werk om alles voor ‘t heerlijk avondje te regelen. Structuur en regelmaat zorgen ervoor dat het drukke gedrag van kinderen minder wordt.

2. Zorg voor structuur in het feest zelf

Of het nu Kerst of Sinterklaas is, je kunt ook structuur aanbrengen in het feest zélf. Maak bijvoorbeeld een speciale feestkalender met plaatjes. Jonge kinderen hebben onvoldoende tijdsbesef, wat ze (onnodig) onrustig maakt. Is pakjesavond nou over drie dagen of over twee weken? Geef het duidelijk aan en vergeet de feestactiviteiten niet. Wanneer mogen ze hun schoen zetten? Wanneer is het Pietenfeest op school?

3. Loop niet te veel feestjes af

Overal wordt Sinterklaas gevierd: op school, op werk, in het buurthuis én uiteraard ook nog thuis. Hoe leuk al die feestjes ook zijn, probeer er een paar te schrappen. Een oververmoeid kind ziet de lol er toch niet meer van in.

4. Houd feestjes klein en behapbaar

Bij pakjesavond draait het om de gezelligheid. Maak het niet onnodig groot of ingewikkeld. Een paar cadeaus zijn meestal voldoende. Het gaat eerder om kwaliteit dan kwantiteit, na een paar cadeaus uitpakken zijn de meeste kinderen dik tevreden.

5. Licht (indien nodig) een tipje van de sluier

Bij Sinterklaas hangt er veel spanning in de lucht. Wie is Sinterklaas nou precies? Hoe werkt het met de pakjes? Sommige kinderen hebben er baat bij als je een tipje van de sluier oplicht. Hint bijvoorbeeld welk cadeau ze krijgen en blijf Sinterklaas wel als een spel zien. Te krampachtig vasthouden aan het Sinterklaas-verhaal maakt de situatie er vaak niet beter op. Dat brengt ons automatisch bij het volgende punt…

6. Gebruik de goedheiligman nooit als dreigement

Het gebeurt helaas nog te veel. Sommige ouders dreigen ‘als je je bordje niet leeg eet, slaan Sint en Piet jou dit jaar over’, of iets in die trant. Dit maakt kinderen alleen maar bang. Ze ervaren meer stress en zullen als gevolg drukker gedrag vertonen. Feestjes moeten vooral leuk blijven.

Als Sint het land uit is, volgt binnen no-time Kerstmis… Help!
Je doet er goed aan om wat rust in te bouwen. Als Sinterklaas is vertrokken, kun je mooi even bijkomen. Neem bijvoorbeeld eerst even een week rust en begin daarna pas met Kerst. Hiermee doe je jezelf én je kind een groot plezier.’

Wat is jouw tip om de kinderen een beetje rustig te houden? Deel hem met ons!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Help! Mijn kinderen zijn zo hyper door Sinterklaas
Sluiten