Kids 23 okt 2017 Redactie

9 x toffe dingen om te doen met kinderen deze herfstvakantie (deel II)

Hoera, de kinderen hebben herfstvakantie! Wat zijn deze week en de komende maanden de leukste dingen om te doen met kinderen? Famme geeft graag tips.

Hieronder de tweede serie tips in de reeks: leuke musea in het hele land die leuk zijn voor kinderen in de herfstvakantie, en/of de komende maanden een tentoonstelling speciaal voor kinderen hebben.

1. Cinekid Festival, hele land

Een jaarlijks terugkerend uitje voor kinderen in de herfstvakantie: Cinekid Festival. Cinekid is het leukste en grootste mediafestival voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar met honderden nieuwe films, tv-series en documentaires en natuurlijk het MediaLab. Hier kunnen kinderen toffe games spelen, hun eigen virtuele wereld bouwen, leuke nieuwe films kijken of zelfs masterclasses volgen. Tip: denk van te voren welke route je gaat lopen, dan weet je zeker dat je de krenten uit de Cine-pap vist.
Wanneer: 14 t/m 27 oktober
Waar: 35 theaters in heel Nederland https://www.cinekid.nl/locatie
Meer informatie vind je op de website van Cinekid

2. Museum van de 20e Eeuw, Hoorn

Het Museum van de 20e Eeuw is leuk voor zowel oud als jong: een feest van herkenning voor ons ‘oudjes’, en voor kinderen die de eeuw gemist hebben een bijzonder inkijkje in hoe hun ouders en opa’s en oma’s ooit leefden. Zo primitief! Speciaal voor kinderen zijn er quizzen, speurtochten en knutselmiddagen. Grotere kinderen (6-12 jaar) kunnen Star Wars ruimteschepen maken; jongere kinderen wat kleinere ruimteschepen en kleurplaten.
Wanneer: permanent
Waar: Krententuin 24, Hoorn
Meer informatie vind je op de website van het Museum van de 20e Eeuw

3. Philips Museum, Eindhoven

Je kinderen moeten wel enige interesse hebben in technologie om zich te vermaken in het Philips Museum, maar als dat zo is, dan zit je hier gebeiteld. Ooit was het museum een fabriek, nu is het een mooi museum waarin duidelijk wordt hoe Philips de wereld veroverde met de allereerste radio en televisie– voor de jeugd van tegenwoordig waarschijnlijk niet voor te stellen. Maar, natuurlijk gaat Philips met z’n tijd mee, zo blijkt wel tijdens de speciale tentoonstelling ‘Innovation and you Experience’ waar een blik op de toekomst geworpen wordt met de nieuwste technologische snufjes. Ook kun je als hele familie het Mission Eurukaspel spelen, waarbij je als onderzoekers – uiteraard gerelateerd aan technologie – opdrachten krijgt die je moet uitvoeren.
Wanneer: permanent
Waar: Emmasingel 31, Building EN, Eindhoven
Meer informatie vind je op de website van het Philips Museum

herfstvakantie kinderen
Leuk: het Philips Museum in Eindhoven

4. Openluchtmuseum, Arnhem

De woorden ‘openlucht’ en ‘herfst en winter’ gaan vaak niet heel goed samen in Nederland, maar gelukkig hoef je je daar niet door te laten weerhouden. Naast oude ambachten in actie zien (boer, drukker of een radmaker die je kinderen alles kan vertellen over hoe het vroeger was) of zelfs even meehelpen, een ritje in de oude tram maken, een speurtocht doen of ‘aan het werk’ op het kindererf. Daarnaast zijn er speciale thema-activiteiten voor kinderen voor 4+, 8+ en 12+ (zie link hieronder). Het museum scoorde vorig jaar gemiddeld een 8.8 op de kidsproof-ladder, dus dat zit wel goed.
Wanneer: permanent
Waar: Hoeferlaan 4, Arnhem
Meer informatie vind je op de website van het Openluchtmuseum https://www.openluchtmuseum.nl/met-kinderen

5. Zuiderzeemuseum, Enkhuizen

In het beroemde Zuiderzeemuseum in Enkhuizen staat de herfstvakantie in het teken van de Oudhollandse kermis. Tijdens deze week kunnen kinderen, ouders en grootouders ouderwets van de verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren ’20 genieten. Zo staan er een zwanenzweefmolen, luchtschommel, carrousel en de kop van Jut. Bij de kermisattracties vind je natuurlijk ook een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek. Daarnaast zijn er tijdens de vakantie ook verschillende ambachtsdemonstraties en kunnen kinderen aan de slag gaan met leuke (oudhollandse) spelletjes en (knutsel)activiteiten.
Waar: Wierdijk 12-22, Enkhuizen
Wanneer: t/m 29 oktober
Meer informatie vind je op de website van het Zuiderzeemuseum

6. NEMO Science Museum, Amsterdam

Eigenlijk zou elke stad een eigen NEMO moeten hebben: dé plek waar kinderen kennis maken met technologie, innovatie en de wondere wereld van de wetenschap. Maar vooral: een museum waarin je overal aan mag zitten en alles ‘iets’ doet. Proefjes doen in het laboratorium, bruggen bouwen, ontdekken hoe zwaartekracht werkt – dat kan allemaal elke dag. Vanaf de herfstvakantie is er een speciale tentoonstelling ‘Leven in het heelal’, gericht op bezoekers vanaf 12 jaar, waar je mee wordt genomen op ontdekkingsreis naar de verste uithoeken van het heelal. Daarnaast zijn er speciaal in de herfst- en kerstvakantie extra veel workshops en demonstraties.
Wanneer: vanaf 14 oktober
Waar: Oosterdok 2, Amsterdam
Meer informatie vind je op de website van NEMO Science Museum

7. Tropenmuseum, Amsterdam

Naast het ‘gewone’ Tropenmuseum, is het Tropenmuseum Junior waar je wil zijn met kinderen van 6-13 jaar. Tropenmuseum Junior staat bekend om het aansprekende museumconcept (zien, aanraken, beleven en meedoen) en heeft als doelstelling ‘het stimuleren van een open blik op de wereld’. Tijdens de herfstvakantie staan kinderen uiteraard centraal: kinderen van 4 tot 6 jaar kunnen op bezoek bij de olifant, de krokodil en de tijger tijdens een rondleiding Werelddierenfeest. Iedereen vanaf 8 jaar kan meedoen aan een workshop ‘Muzikaal feestje’. Of ga op reis naar ZieZo Marokko (het hele jaar door). Als de kers op de taart kun je een feestelijke henna-tattoo laten zetten.
Wanneer: t/m 29 oktober
Waar: Linneausstraat 2, Amsterdam
Meer informatie: Herfstvakantie in het Tropenmuseum

8. Maritiem Museum, Rotterdam

In het Maritiem Museum staat het maritieme verleden en heden van Nederland centraal. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar bezoekers op historische schepen en kranen beleven hoe de wereldhaven Rotterdam op deze plek begon. Tijdens de herfstvakantie ontdek je hier onbekende werelden en verhalen. ! Ga bijvoorbeeld mee op avontuur met een levensechte VOC-kapitein. Ga je liever creatief aan de slag? Op een van de schepen in de museumhaven vindt een schilderworkshop (8+) plaats.
Waar: Leuvehaven 1, Rotterdam
Wanneer: t/m 22 oktober
Meer informatie: Herfstvakantie in het Maritiem Museum

9. Stadhuismuseum, Zierikzee

In het Stadhuismuseum in het Zeeuwse Zierikzee worden kinderen vooral enthousiast van de verschillende speurtochten die, afhankelijk van de leeftijd, allemaal een ander thema hebben. Zo is er een speurtocht voor kinderen vanaf 4 jaar, een voor achtjarigen en ouder, en tenslotte eentje voor kinderen 12+. Gehuisvest in het hele oude, mooie (ruim 450 jaar oud!) stadhuis van Zierikzee, ligt de focus vooral op de stad en haar geschiedenis, dus je zou denken dat het vooral voor kinderen uit de Zeeland een aanrader is. Niet per se, ook voor kinderen buiten de provincie is het een leuke, leerzame dag.
Waar: Meelstraat 6-8, Zierikzee
Wanneer: permanent
Meer informatie vind je op de website van het Stadhuismuseum

Op zoek naar meer leuke tips om dingen te doen met je kinderen in de herfstvakantie en maanden erna? Zie ons overzicht van leuke films en theaters voor kinderen (2+)

Reageer op artikel:
9 x toffe dingen om te doen met kinderen deze herfstvakantie (deel II)
Sluiten