Laura Saija
Laura Saija Mind 17 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoe herken je een postpartum depressie bij jezelf? Deskundige Tilda geeft antwoord

Het is normaal om je na de bevalling niet optimaal te voelen. De hormonen gieren door je lijf en we kennen allemaal de zogenaamde kraamtranen. Maar wat als het neerslachtige gevoel blijft? En wanneer spreken we van een postpartum depressie?

Een postpartum (betekenis: ‘na de bevalling’) depressie komt vaker voor dan je denkt. Volgens het Trimbos-instituut krijgt zo’n 10 procent van de pas bevallen vrouwen in Nederland een depressie na de bevalling. Ook bekend als een postpartum (gericht op de gesteldheid van de moeder) of postnatale (gericht op de gezondheid van de baby) depressie.

Postpartum depressie herkennen

Hoe herken je een postpartum depressie bij jezelf? Wij vroegen het Tilda Klumpenaar, postpartum specialist en eigenaar van Frou Frou Begeleiding voor moeders zonder roze wolk.

Wat zijn de symptomen van een postpartum depressie?

“De lijst van symptomen bij een postpartum depressie is erg lang. Het kan namelijk verschillende kanten op gaan. De ene moeder kijkt juist niet naar haar kindje om, terwijl de andere moeder juist overbezorgd is en de zorg niet wil uitbesteden.

Een aantal dingen die ik vaak in mijn praktijk zie, zijn angstige of intrusieve gedachten. Moeders zijn bang dat ze hun kind van een brug willen gooien of iets anders aan willen doen. Ook zie ik veel moeders die niet kunnen slapen, terwijl de baby wel slaapt. Andere moeders zorgen opeens erg slecht voor zichzelf, eten weinig, zijn onzeker of hebben moeite met hun nieuwe leven.”

Hoe lang mag een neerslachtig gevoel duren na de bevalling?

“Het verschilt heel erg per moeder, maar na een week of twee zijn de bekende kraamtranen wel opgedroogd. Op het moment dat je zelf denkt dat er geen verbetering in zit, is het tijd om aan de bel te trekken. Dit kan binnen twee weken zijn of na twee maanden.

Hoe sneller je aan de bel trekt, hoe beter het is. Moeders die na zes weken in mijn praktijk komen, zie ik eerder weer op het positieve pad dan moeders die pas na een jaar hulp zoeken. Hulp zoeken is voor jou, je kind en de hele gezinssituatie de beste oplossing. Je kunt het namelijk niet alleen oplossen en dat hoeft ook helemaal niet. Delen is helen.”

Kun je een postpartum depressie bij jezelf herkennen?

“Een postpartum depressie kun je niet altijd zelf herkennen. Soms worden moeders er door hun omgeving op geattendeerd door bijvoorbeeld een partner die zijn vrouw niet meer herkent. Moeders weten wel dat ze niet lekker in hun vel zitten, maar durven het niet toe te geven en modderen maar wat aan.

Vrouwen zien andere moeders gelukkig zijn met hun baby en voelen zich schuldig dat zij dat gevoel niet hebben. Ze durven er met niemand over te praten. De statistieken zeggen dat één op de tien een postpartum depressie heeft, maar volgens mij zijn het er wel één op de drie. De statistieken houden alleen de mensen bij die hulp zoeken en veel moeders doen dat niet. Dat terwijl eenzaamheid je gedachten juist erger maken, want niemand stelt je gerust.”

Last van somberheid na het stoppen van borstvoeding? Misschien heb je een post-weaning depressie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme