Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 26 mrt 2018

Haha: 5x hier lijken de hersenen van je peuter op volgens de wetenschap

Van de peuterpubertijd tot lachbuien: soms zouden we best willen weten wat er allemaal in het brein van een peuter omgaat. Goed nieuws; de wetenschap geeft een hilarisch inkijkje. Dit is waar de hersenen van je peuter op lijken volgens de wetenschap. Wij zijn verbaasd!

1. Het is net een potje ping-pong

Je hebt vast ontzettend veel tijd doorgebracht met je peuter. Al dat spelen en babbelen is ergens goed voor. Dat heen en weer gaan van interactie gebeurt automatisch, maar het is ook goed voor de ontwikkeling. Wetenschappers van Harvard vergelijken het met een potje ping jongen: de bal serveren en terugkaatsen. Dokter Jana: ‘Het serveren en terugkaatsen zorgt ervoor dat neuronen in het brein gestimuleerd worden. Hoe meer je met je peuter communiceert hoe beter het brein zich ontwikkelt.’

2. Het is net een spiegel

Er is een reden waarom jouw peuter altijd alles nadoet wat jij ook doet. Het is een teken dat zijn of haar hersenen optimaal werken. De zogenaamde ‘spiegel neuronen’ worden aan het werk gezet. Als we zien dat iemand iets doet, nemen onze hersenen dezelfde hersenactiviteit over die nodig is voor die taak. Volgens onderzoekers is dit de basis voor het vormen van sociale vaardigheden, taalontwikkeling en empathie. Even doorbijten dus als je peuter je voor de zoveelste keer na-aapt. 😉

LEES OOK: Hoe weet je of je (onbewust) te hoge verwachtingen van je peuter hebt?

3. Het lijkt sprekend op play-doh / klei

Je hoort vaak de uitdrukking dat de hersens van kinderen en peuters net een spons zijn. Nou, de vergelijking met klei of play-doh ligt een stuk meer op z’n plaats. De hersenen ‘zuigen’ namelijk niet alles in een keer op. Ze zijn er even toe in staat maar worden dan hard, net als klei. Tijdens de eerste jaren is de klei ontzettend zacht en kan er genoeg geleerd worden. Naar verloop van tijd wordt dit steeds een beetje lastiger.

4. De hersenen van je peuter lijken op een wild weekendje Las Vegas

Say what?! Oke, het gaat niet zo specifiek om de drank en het gokken. Maar wel om de moeite die het kost om impulsen en verleidingen te weerstaan. Onder de 5 jaar oud ontwikkelt het deel van het brein dat zelfbeheersing beïnvloedt zich nog. Verwacht dus maar dat je peuter iets totaal absurds doet. Iets dat de peuter equivalent is van al je spaargeld vergokken en een weekendje aan de tap met sterke drank hangen in Vegas.

LEES OOK: 8x de leukste en lastigste fases in het leven van een peuter

5. Het brein van een holbewoner

Er is een reden waarom je je peuter niet kan kalmeren als er een spin voorbij kruipt. Het deel van het brein dat invloed heeft op het fight or flight reactie is nog niet volgroeid. Je peuter heeft geen idee of iets een echte bedreiging is of eigenlijk niks voorstelt. De reactie is dus telkens heel instinctief en primitief. Kijk niet raar op als ‘ie gillend weg rent voor de lammetjes en konijntjes bij de kinderboerderij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Haha: 5x hier lijken de hersenen van je peuter op volgens de wetenschap
Sluiten