Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 28 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

So long, mannen: de hersenen van vrouwen zijn op dit gebied een stuk beter ontwikkeld

Soms heb je het gevoel dat er iets niet helemaal goed zit, maar wat het precies is, daar kun je je vinger niet helemaal op leggen. Hallo, onderbuikgevoel! Totale onzin? Volgens nieuw onderzoek is dat zeker niet het geval.

Sterk gevoel

Ik leef voor zeker tachtig procent op gevoel. Ik weet niet hoe, maar mijn onderbuikgevoel laat nu eenmaal vaak en luidruchtig van zich horen. Maak ik een grote stap in mijn leven? Dan is mijn gevoel vaak zó sterk, dat ik feilloos weet of ik er goed aan doe of juist niet. Superfijn, maar voor mensen die vooral met hun verstand kiezen snappen dit vaak niet.

Omdat wetenschappers ‘het gevoel’ een interessant fenomeen vinden, wordt er de laatste tijd steeds meer onderzoek naar gedaan. Wist je dat het Amerikaanse leger hun soldaten zelfs traint om naar hun gevoel te luisteren om zichzelf te redden in gevaarlijke situaties?

LEES OOK: Dit is waarom een slecht humeur op z’n tijd goed is voor je hersenen

Meer vertrouwen

Als het aan de onderzoekers van Amen Clinics ligt, mag iedereen wel wat meer op z’n gevoel vertrouwen. Zij hebben de resultaten van maar liefst 46 duizend studies, waar in totaal ruim 25 duizend mannen en vrouwen voor onderzocht zijn. De bevindingen werden gepubliceerd in het Journal of Alzheimers Disease.

So long, mannen!

Het bleek dat vooral het onderbuikgevoel van vrouwen vaak de waarheid spreekt (no shit, Sherlock). Het schijnt dat er meer bloed naar de gebieden in onze hersenen stroomt die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van onze emoties, mood, angsten en eventuele depressies. Dat zorgt ervoor dat we meer in contact zijn met ons gevoel en daardoor eerder dingen aanvoelen dan de meeste mannen. Kortom: wij zien dingen veel eerder aankomen dan mannen (niet helemaal waar, maar dat is wat je je man voortaan kunt vertellen.)

Yassssss! Ontbijten met ijs is goed voor je hersenen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
So long, mannen: de hersenen van vrouwen zijn op dit gebied een stuk beter ontwikkeld
Sluiten