Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Persoonlijk 22 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Hersengroei is het grootst in de eerste levensjaren (en zo haal je er het meeste uit)

Wist je dat zo’n 85 procent van de hersengroei zich voordoet in de, laten we zeggen, eerste vijf levensjaren? Da’s behoorlijk veel. Wie een snel rekensommetje maakt ziet dat de hersenen in de jaren hierna nog maar 15 procent groeien. En dat terwijl hersenen pas volgroeid zijn op een leeftijd tussen de 20 en 25 jaar.

De hersenen van jonge kinderen zijn dus sterk in ontwikkeling. Zo tussen de drie en zes jaar wordt de meeste groei gezien in de frontaal kwabben (gelegen aan de voorkant van de hersenen). Wat zich op dat moment ontwikkelt? Hogere cognitieve functies zoals denken, redeneren, plannen en taakgerichte aandacht.

Volgens kindergeneeskundige dr. Laura Jana zijn deze vroege hersenverbindingen van groot belang. Als we de hersengroei van jonge kinderen op de juiste manier stimuleren dan hebben ze daar later in het leven ook nog wat aan. Maar of we dat ook doen?

Onderwijs

In haar boek The Toddler Brain legt Jana uit dat we de hersenen van kinderen voornamelijk stimuleren als ze op de middelbare school zitten. Door middel van STEM-onderwijs bijvoorbeeld. Nu staat dit in Nederland misschien nog in de kinderschoenen, maar internationaal is STEM-onderwijs aardig populair.

Voor wie er niet bekend mee is: STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics. Het idee achter de onderwijsvorm is om kinderen op te leiden met de juiste (digitale) skills die nodig zijn in de 21e eeuw.

Klinkt best goed zou je denken. Maar in haar boek verklaart Jana dat het focussen op dingen als STEM-onderwijs de hersenen niet op zinvolle manieren gaat vormen. “We richten ons op STEM-onderwijs op de middelbare school, maar vergeten om verder stroomopwaarts te kijken”, zegt ze. “We kijken niet vroeg genoeg.”

Als het aan Jana ligt beginnen we dus op veel jongere leeftijd met het stimuleren van de hersenen. Vooral de eerste vijf levensjaren zijn belangrijk. Maar nu is de vraag natuurlijk: wat moet je precies doen om het meeste uit de hersengroei van je kind te halen?

Zorgzame interacties

Nu verwacht je misschien allerlei lastige oefeningen, maar het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. Volgens Jana moet je gewoon praten tegen je pasgeboren baby of je peuter. Ook moet je zingen, oogcontact maken en boeken voorlezen.

Ehh.. ja. Dat is toch wat de meeste ouders dagelijks al doen? Klopt. Alleen realiseren ze zich waarschijnlijk niet hoe belangrijk deze zorgzame interacties zijn.

In haar boek legt dr. Jana uit dat het deze frequente en diverse interacties zijn die neurale ontwikkeling veroorzaken met een snelheid van duizend nieuwe verbindingen per seconde. Duizend nieuwe verbindingen per seconde!! Het resultaat? Een goed gebouwde ‘21th Century toolkit’ die gevuld is met QI vaardigheden (niet te verwarren met IQ) als zelfmanagement- en zelfmotivatievaardigheden.

En daarvoor hoef je als ouder echt niet al die vaardigheden zelf te hebben, zegt ze. Of je nou slim bent of niet, rijk bent of niet; alle ouders hebben de mogelijkheid hun kinderen iets mee te geven waarmee ze succesvol kunnen zijn.

Meer Famme? Like ons dan even op Facebook (als je dat nog niet hebt gedaan) en lees alles wat je wilt weten over opvoeden, peuters, basisschoolkinderen, relaties, vriendinnen en het hooghouden van al die ballen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hersengroei is het grootst in de eerste levensjaren (en zo haal je er het meeste uit)
Sluiten